Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yeme indekslerinin belirlenmesi

dc.contributor.advisorAlphan, Müveddet Emel Tüfekçi
dc.contributor.authorYıldız, Anıl
dc.date.accessioned2024-05-27T22:41:11Z
dc.date.available2024-05-27T22:41:11Z
dc.date.issued2016
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu araştırma,Şırnak ili Silopi ilçesinde Şırnak Üniversitesi Silopi Meslek Yüksekokulu'nda eğitim gören yaşları 18-30 arasındaki gönüllü öğrenciler arasından rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 148 öğrenci üzerinde yüzyüze anket yöntemiyle yapılmıştır. Çalışmada,öğrencilerin günlük önerilen besin öğeleri tüketim miktarları doğrultusunda,Sağlıklı Yeme İndeksi (HEI-05) kullanılarak besin öğesi tüketim durumları ve besin çeşitliliğin saptanması amaçlanmıştır.Araştırmada öğrencilerin bir günlük besin tüketimleri'24 saatlik Besin Tüketimi Anketi' kullanılarak elde edilmiş ayrıca antropometrikölçümlerde alınmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 58,8'i erkek(87 öğrenci),% 41,2'si (61 öğrenci) kadındır.Yaş ortalaması erkek öğrencilerin 22,80±3,13 ,kadın öğrencilerin ise 21,20±1,64'tür. Öğrencilerin Beden Kütle İndeksleri (BKİ)'lerinin % 73,6'sının normal, % 12,8'inin hafif şişman, %1,4'ünün şişman, %12,2'sinin ise zayıf BKİ sınıflandırmasında olduğu görülmüştür. Öğrencilerin Sağlıklı Yeme İndeksi puan ortalamaları erkeklerde 63,56 ± 11,53, kadınlarda ise 65,74 ± 11,46 olarak bulunmuştur.Öğrencilerin cinsiyetleri ile günlük aldıkları enerji,kolesterol puanları ve sodyum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Bu araştırmaya katılan bireylerin SYİ değerleri, beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.Beslenme alışkanlıkları ile ilgili davranış kazandırma yöntemleri hususunda yeni stratejiler geliştirilmeli,başta üniversite öğrencilerine olmak üzere toplumun her kesimine sürekli ve konusunda uzman kişilerce beslenme eğitimi verilmelidir. Anahtar Kelimeler:Sağlıklı Yeme İndeksi, Üniversite öğrencileri,Silopi.
dc.description.abstractThis research was conducted through face to face survey method on 148 students selected among 18-30 aged volunteer students who have studied at Silopi Vocational College of Sırnak University by random sample method in Silopi District of Şırnak Province. In the study, in accordance with the amount nutrients recommended daily consumption by using the Healthy Eating Index (HEI-05), students' nutrient consumption situation and determining the variety of foods were aimed. In the study, students' daily nutrient consumptions were obtained by using '24 hours Food Consumption Questionnaire'; besides, the anthropometric measurements were taken. 58,8% (87 students) of the students participating in the questionnaire were male, and 41.2% (61 students) of them were female. The average age of male students is 22.80=3,13, while the average age of female students is 21,20 = 1,64. 73,6 % of the students are normal weight, 12,8 % of them are overweight, 1,4 % of them are obese and 12,2 % of them are underweight. The Healthy Eating Index point average of the students for male is 63,56 = 11,53, while for female it is calculated as 65,74 =11,45. The vital differences between the gender of the students, and daily received energy, cholesterol scores and sodium scores, were statistically found. HEI values of the individuals participating in this research shows that dietary habits should be developed. In respect of behavior correction about dietary habits, new strategies should be developed and a sustained nutrition education should be given particularly university students to all segment of society by specialists in their field. Keywords: The healthy eating index, University students, Silopi.en_US
dc.identifier.endpage62en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/2786
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=DPTyuy3wRPq_qvCPSqUB627rTY-pf2phqJxfwdKu8rWPai0OUZKPZO3vWLfYwBN_
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectAnketler
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectQuestionnairesen_US
dc.subjectBeslenme bozuklukları
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectBeslenme incelemeleri
dc.subjectNutrition disordersen_US
dc.subjectMardin-Silopi
dc.subjectNutrition surveysen_US
dc.subjectMardin-Silopien_US
dc.subjectÜniversite öğrencileri
dc.subjectUniversity studentsen_US
dc.titleÜniversite öğrencilerinin sağlıklı yeme indekslerinin belirlenmesi
dc.titleDetermination of university students' healthy eating indexen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files