Mutfak ve yemekhane çalışanlarının ellerinden alınan kültürlerin mikrobiyolojik açıdan incelenmesi

dc.contributor.advisorKüşümler, Aylin Seylam
dc.contributor.authorGünal, Ahmet Murat
dc.contributor.otherBeslenme ve Diyetetik / Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned2024-08-07T20:00:27Z
dc.date.available2024-08-07T20:00:27Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışma, İstanbul Tuzla ilçesinde bulunan bir vakıf üniversitesinin mutfak ve yemekhanelerinde çalışan, doğrudan yemek üretimine katılan personelin el hijyenlerinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma süresince kurumda çalışmakta olan 15 personelin ellerinden 6 aylık aralıklarla toplamda 3 defa örnekler alınmıştır. Toplamda alınmış olan 90 numune mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmiş ve numunelerde E. coli ve diğer koliform grubu bakteriler ile S. aureus bakterisinin varlığı araştırılmıştır. Yapılan mikrobiyolojik değerlendirmeler sonucunda numunelerin hiçbirinde E. coli bakterisi tespit edilmemiştir. Koliform bakteriler ve S. aureus için ortalama değerler sırasıyla 3,6 ve 6,8 kob/cm2 olarak bulunmuştur. Koliform bakteriler numunelerin %40'ında izole edilirken, bu oran S. aureus bakterisi için %95,6 olarak bulunmuştur. Numunelerin tamamı E. coli bakterisi açısından uygun bulunurken, %8,9'u koliform grubu bakteriler açısından ve %95,6'sı S. aureus bakterisi açısından uygun bulunmamıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda görevli personelin tuvalet kullanımı ve çiğ besinlere temas sonrasında el yıkama alışkanlığının olduğu fakat ağız, burun, kulak ve saçlı deri gibi organlar ile cansız yüzeylere temas sonrası bu alışkanlığın olmadığı düşünülmüştür. Belirli aralıklarla el yıkama alışkanlığının kazandırılmasının önemi fark edilmiştir. Besin kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonlardan korunmak için en önemli faktör olan personelin hijyen eğitimlerine tabi tutulması ve bu eğitimlerin sonuçlarının sıklıkla değerlendirilmesi gerekliliği görülmüştür.
dc.description.abstractThis study was planned and carried out with the aim of evaluating the hand hygiene of the personnel working in the kitchen and dining halls of a foundation university in Tuzla district of Istanbul and participating directly in food production. A total of 3 samples were taken from 15 staff working at the institution for 6 months intervals. A total of 90 samples were evaluated microbiologically and the presence of E. coli and other coliform bacteria and S. aureus bacteria were investigated. As a result of microbiological evaluations, E. coli bacteria were not detected in any of the samples. The mean values for coliform bacteria and S. aureus were 3.6 and 6.8 cfu/cm2, respectively. Coliform bacteria were isolated in 40% of the samples, while this rate was found to be 95.6% for S. aureus bacteria. While all samples were found suitable for E. coli bacteria, 8.9% were not suitable for coliform bacteria and 95.6% were not suitable for S. aureus bacteria. According to the findings, it was thought that the staff had the habit of washing hands after toilet use and contact with raw foods, but not after contact with organs such as mouth, nose, ears and scalp or surfaces. The importance of gaining the habit of hand washing at regular intervals has been recognized. In order to prevent foodborne infections and intoxications, the most important factor is the hygiene training of the personnel and the results of these trainings should be evaluated frequently.en
dc.identifier.endpage70en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4580
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH1KN3sktP2_zyi15S4PYbuIGvf5QfhRmwv7ppxm3GMAO
dc.institutionauthorGünal, Ahmet Murat
dc.institutionauthorSeylam Küşümler, Aylin
dc.institutionauthorGünal, Ahmet Murat
dc.institutionauthorSeylam Küşümler, Aylin
dc.language.isotr
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisi
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectMikrobiyoloji
dc.subjectAşçılar
dc.subjectEl
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectEl yıkama
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectEscherichia coli
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectCooksen_US
dc.subjectFekal koliform
dc.subjectHanden_US
dc.subjectHijyen
dc.subjectHand disinfectionen_US
dc.subjectEscherichia colien_US
dc.subjectMutfak
dc.subjectFecal coliformen_US
dc.subjectHygieneen_US
dc.subjectStaphylococcus aureus
dc.subjectKitchenen_US
dc.subjectTotal koliform
dc.subjectStaphylococcus aureusen_US
dc.subjectTotal coliformen_US
dc.subjectYemekhaneler
dc.subjectRefectoriesen_US
dc.titleMutfak ve yemekhane çalışanlarının ellerinden alınan kültürlerin mikrobiyolojik açıdan incelenmesi
dc.titleMicrobiologic examination of cultures gathered from kitchen and cafeteria workers' handsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication88f459cb-c991-4bfb-a73b-ad41dd290cb6
relation.isAuthorOfPublication79eb489a-5843-475b-b962-df5cf9174590
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery88f459cb-c991-4bfb-a73b-ad41dd290cb6
relation.isOrgUnitOfPublicationd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscoveryd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9

Files