Özel bir koleje devam eden adölesanlarda anne beslenme bilgi düzeyinin, adölesanların beslenme bilgi düzeyi ve diyet kaliteleri ile ilişkisinin belirlenmesi

No Thumbnail Available

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma, annenin beslenme bilgi düzeyi ile çocuklarının beslenme bilgi düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bu ilişkinin çocukların diyet kalitesine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma Antalya ilinin Kumluca ilçesinde bulunan Özel bir koleje giden 11-18 yaş arası 201 adölesan ve adölesanların annlerinin katılımı ile yürütülmüştür. Katılımcılara 'anket formu', 'Yetişkinlerde Beslenme Bilgi Düzeyi (YETBİD)' ölçeği, 'Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ)', 'Adölesanlarda Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği' ve 'Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (KIDMED)' ölçeği uygulanmıştır. Çalışmaya %57,2'si kız (115 kişi) ve %42,8'i (86 kişi) erkek olmak üzere toplamda 201 adölesan ve adölesanların anneleri katılmıştır. Katılımcı olan annelerin YETBİD alt ölçekleri olan temel beslenme ve besin-sağlık ilişkisi ortalaması 55,03±8,823 puan (orta bilgi düzeyi), beslenme tercihi ortalaması 39,36±6,702 puan (iyi besin tercihi) ve SBİTÖ toplam puan ortalaması 76,28±15,536 puandır (yüksek düzeyde). Katılımcı olan adölesanların beslenme bilgisi toplam puan ortalaması 34,86±7,641 puan (çok iyi) ve KİDMED toplam puan ortalaması 5,31±2,517 puandır (orta diyet kalitesi, diyette iyileştirme gerekli). Adölesanların beslenme bilgi düzeyleri ile annelere uygulanan YETBİD'in alt grupları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır (temel beslenme alt grubu için: r= 0,383; p<0,001; beslenme tercihi için: r=0,282; p<0,001). Adölesanların diyet kaliteleri ile annelerin beslenme bilgi düzeyi toplam puanları (r=0,172; p<0,05) ve alt gruplarından temel beslenme ve besin sağlık ilişkisi (r=0,160; p<0,05) ve beslenme tercihi (r=0,145; p= p<0,05) arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Annelerin beslenme bilgi düzeyleri arttıkça ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları iyileştikçe, çocuklarının beslenme bilgi düzeyinde de artış olup, tutumlarında iyileşmeler gözlenmektedir.
This study was carried out to determine the relationship between the nutritional knowledge level of the mother and the nutritional knowledge level of her children and to examine the effect of this relationship on the diet quality of the children. The study was carried out with the participation of 201 adolescents between the ages of 11-18 who went to the Private Sınav College in the Kumluca district of Antalya province and adolescent mothers. 'A questionnaire', 'Adult Nutrition Knowledge Level (ANKL)', 'Healthy Nutrition Attitude Scale (HNAS)', 'Adolescent Nutrition Knowledge Level Scale' and 'Mediterranean Diet Quality Index (MDQI)' were applied to the participants. A total of 201 adolescents and their mothers participated in the study, 57.2% of whom were girls (115 people) and 42.8% (86 people) were boys. The mean of basic nutrition and food-health relationship, which are subscales of ANKL of the participating mothers, was 55.03±8.823 points (intermediate knowledge level), the average of nutritional preference was 39.36±6.702 points (good food preference), and the total score of the attitude scale towards healthy nutrition (ASTHN) was 76.28±15,536 points (high level). The total mean score of Nutrition Knowledge of the participating adolescents is 34.86±7.641 points (very good), and the mean total score of the Mediterranean Diet Quality Index (MDQI) is 5.31±2.517 points (moderate diet quality; improvement in diet is required). A positive and significant relationship was found between the nutritional knowledge levels of adolescents and the relationship between basic nutrition and food health (r=0.383; p<0.001) and nutrition preference (r=0.282; p<0.001), which are the subscales of ANKL applied to mothers. Adolescents' diet quality and mothers' total points of nutritional knowledge (r=0.172; p<0.05) and their subscales, the relationship between basic nutrition and food health (r=0.160; p<0.05) and nutritional preference (r=0.145 p<0.05) was found to be positively significant. As the mother's nutrition knowledge level increases and her attitudes towards healthy nutrition improve, her children's nutritional knowledge level also increases and improvements are observed in their attitudes.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Anneler, Beslenme, Beslenme bilgisi, Nutrition and Dietetics, Bilgi düzeyi, Mothers, Nutrition, Diyet kalitesi, Nutrition knowledge, Level of knowledge, Ergenler, Diet quality, Okullar, Adolescents, Schools, Özel okullar, Special schools

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

112