Erken evre kemoterapi alan kanser hastalarında beslenme durumu ile depresyon düzeyi arasındaki ilişki
No Thumbnail Available
Date
2020
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Dahiliye Onkoloji polikliniği'nde tedavi görmekte olan kanser tanısı almış hastaların beslenme durumu ve depresyon sıklığı arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 18-65 yaş aralığındaki kemoterapi gören 127'si erkek, 171'i kadın olmak üzere toplam 298 hasta ile yapılmıştır. Anket formu litaratür ve benzer çalışmalardan yararlanılarak oluşturulmuştur. Depresyon sıklığı için Beck Depresyon Envanteri kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerinin analizi için SPSS 22,0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Shapiro Wilk, Wilcoxon testi ve iki değişken arasında sistemli bir ilişki olup olmadığını belirlemek için Ki-Kare testi kullanılmıştır. Çalışma sonucuna göre hastaların tanı sonrası vücut ağırlığı ve beden kütle indeksleri (BKİ) tanı öncesi ağırlık ve BKİ'ye göre anlamlı düzeyde azalmıştır (p<0,01). Hastaların %85,6'sında şiddetli depresyona sahip oldukları belirlenmiştir (p<0,01). Canı istemediği, iştahsız olduğu için ana öğün atlayan hastalarda (%44,4) şiddetli depresyon daha fazla olduğu saptanmıştır. Hastaların %88,3'ü tedavileri hakkında bilgi kaynağı olarak doktor ve hemşireleri görmektedir. Sonuç olarak; kemoterapi gören kanserli hastalarda depresyon riskinin yüksek olduğu ve bu durumun beslenme durumlarınıda olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu hastaların beslenme durumu hastalığın tanısının konulmasından itibaren değerlendirilmeli; hastalara onkoloji alanında uzmanlaşmış diyetisyen tarafından beslenme danışmanlığı verilmelidir. Anahtar Kelimeler: Kanser, Depresyon sıklığı, Psiko-onkoloji, Kemoterapi, Beslenme durumu
The aim of this study was to determine the relationship between the nutritional status and the frequency of depression in patients diagnosed with cancer in the Oncology Outpatient Clinic of Balcalı Hospital, Faculty of Medicine, Çukurova University.The study was carried out with 298 patients 127 males and 171 females undergoing chemotherapy between 18-65 years of age. The questionnaire was prepared by using literature and similar studies. The frequency of depression was evaluated using the Beck Depression Inventory. SPSS 22.0 software was used for data analysis. Frequency, percentage, mean, standard deviation, Shapiro Wilk, Wilcoxon test and Chi-Square test were used to determine whether there is a systematic relationship between the two variables. According to the results of the study, body weight and body mass indexes were significantly decreased after diagnosis (p <0,01). Severe depression was found in %85,6 of the patients (p <0,01). Severe depression was found to be higher in patients (%44,4) who skipped main meals because they were reluctant and lack of appetite. %88,3 of the patients see doctors and nurses as a source of information about their treatment. As a result; It was determined that the risk of depression is high in cancer patients undergoing chemotherapy and this situation negatively affects their nutritional status. Nutritional status of these patients should be evaluated from the time of diagnosis; nutritional counseling should be given to the patients by a dietitian specialized in oncology. Key Words:Cancer, Frequency of depression, Psycho-oncology,Chemotherapy, Nutritional status
The aim of this study was to determine the relationship between the nutritional status and the frequency of depression in patients diagnosed with cancer in the Oncology Outpatient Clinic of Balcalı Hospital, Faculty of Medicine, Çukurova University.The study was carried out with 298 patients 127 males and 171 females undergoing chemotherapy between 18-65 years of age. The questionnaire was prepared by using literature and similar studies. The frequency of depression was evaluated using the Beck Depression Inventory. SPSS 22.0 software was used for data analysis. Frequency, percentage, mean, standard deviation, Shapiro Wilk, Wilcoxon test and Chi-Square test were used to determine whether there is a systematic relationship between the two variables. According to the results of the study, body weight and body mass indexes were significantly decreased after diagnosis (p <0,01). Severe depression was found in %85,6 of the patients (p <0,01). Severe depression was found to be higher in patients (%44,4) who skipped main meals because they were reluctant and lack of appetite. %88,3 of the patients see doctors and nurses as a source of information about their treatment. As a result; It was determined that the risk of depression is high in cancer patients undergoing chemotherapy and this situation negatively affects their nutritional status. Nutritional status of these patients should be evaluated from the time of diagnosis; nutritional counseling should be given to the patients by a dietitian specialized in oncology. Key Words:Cancer, Frequency of depression, Psycho-oncology,Chemotherapy, Nutritional status
Description
Keywords
Beslenme ve Diyetetik, Beslenme, Beslenme durumu, Depresyon, Nutrition and Dietetics, Kanser hastaları, Nutrition, Nutritional status, Neoplazmlar, Depression, Cancer patients, Psikolojik destek, Neoplasms, İlaç tedavisi, Psychological support, Drug therapy, İlaç tedavisi-kombine, Drug therapy-combination
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
101