Yetişkin Bireylerde Beden Kütle İndeksi ve Hemoglobin A1c Düzeyleri ileBesin Ögeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Aile Sağlığı Merkezi Örneği

dc.contributor.authorHande YILMAZ
dc.contributor.authorArzu SATIR
dc.date.accessioned2024-05-25T12:20:15Z
dc.date.available2024-05-25T12:20:15Z
dc.date.issued2020
dc.departmentOkan Universityen_US
dc.department-tempİstanbul Okan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul, Türkiye İstanbul Okan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiyeen_US
dc.description.abstractAmaç: Epidemiyolojik çalışmalar Beden Kütle İndeksi(BKİ) düzeyinin artmasının diyabet riskini arttırdığını,Hemoglobin A1c (HbA1c) ve BKİ arasında güçlü birilişki olduğunu göstermiştir. Bu araştırma ile yetişkinbireylerin BKİ ve HbA1c düzeyleri ile besin ögeleriarasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Alanya’da bir Aile Sağlığı Merkezi’ne kayıtlıolan ve Şubat 2017-2018 tarihleri arasında HbA1cölçümü yapılmış 140 birey araştırma kapsamınaalınmıştır. Retrospektif olarak bireylerinantropometrik ölçümleri ve biyokimyasal analizsonuçları katılımcıların izni ile kayıtlardan alınmıştır.Besin tüketimlerine ilişkin bilgiler bireylerle yüz yüzegörüşme tekniği kullanılarak gönüllülük esasına göreelde edilmiştir. Bulgular: Yaş ortalaması 46,8±14,6 yıl olanbireylerin ortalama BKİ düzeyleri 28,7±4,9 kg/m2,açlık glukoz değerleri 95,8±39,0 mg/dl, HbA1cdeğerleri %5,8±1,2’dir. HbA1c değeri %6,5 veüstünde olan bireylerin BKİ ortalaması, %6,5 altındaolan bireylerin BKİ ortalamasına göre yüksekbulunmuştur (p=0,04). Bireylerin BKİ düzeyleri ileHbA1c (r=0,230, p<0,01), açlık glukoz (r=0,350,p<0,01), enerji (r=0,230, p<0,01) ve karbonhidrat(r=0,220, p<0,01) tüketimleri arasında pozitifyönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğusaptanmıştır. Sonuç: Günümüzde halk sağlığı sorunlarının başındayer alan obezite ve diyabet hastalığı, beslenme ileilişkili önemli kronik hastalıklardır. Bu araştırmanınsonuçları toplum sağlığının geliştirilmesi ve kronikhastalıkların prevalansının düşürülmesi için birincibasamak sağlık kuruluşlarında HbA1c ve temelantropometrik ölçümler olan vücut ağırlığı ve boyuzunluğu ile BKI ölçümlerinin önemini ortayaçıkarmaktadır.en_US
dc.identifier.citation0
dc.identifier.doi10.17942/sted.700520
dc.identifier.endpage421en_US
dc.identifier.issn1300-0853
dc.identifier.issn2148-5348
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage414en_US
dc.identifier.trdizinid418347
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17942/sted.700520
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/418347/yetiskin-bireylerde-beden-kutle-indeksi-ve-hemoglobin-a1c-duzeyleri-ilebesin-ogeleri-arasindaki-iliskinin-degerlendirilmesi-aile-sagligi-merkezi-ornegi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/1861
dc.identifier.volume29en_US
dc.language.isotr
dc.relation.ispartofSTED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleYetişkin Bireylerde Beden Kütle İndeksi ve Hemoglobin A1c Düzeyleri ileBesin Ögeleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Aile Sağlığı Merkezi Örneğien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files