Özel hastanelerde kalite iyileştirme sürecinde hata türü ve etkileri analizi (FMEA) ve bir uygulama

No Thumbnail Available

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Daha çok savunma, otomotiv ve havacılık gibi sektörlerde kullanım alanı bulmuş olan FMEA (Failure Mode and Effect Analysis-Hata Türleri ve Etkileri Analizi), son yıllarda sağlık sektöründe faaliyet gösteren kurumlarının da ilgi alanına girmiş ve hasta güvenliğinin sağlanmasında kullanılan önemli bir araç haline gelmiştir. Tıbbi hatalar hastalar ve aileleri için çok dramatik sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle FMEA, hataların önlenmesi amacıyla uygulanan risk tanımlama ve kontrolüne yönelik stratejilerde önemli bir araç olarak kabul edilmektedir. FMEA, hatanın nerede ve nasıl meydana geldiğini tanımlayan ve bu hataların bağlantılı olduğu farklı kusurlara yönelik bölümlerin değişime ihtiyaç duyan süreçlerini tanımlamak amacıyla değerlendiren proaktif ve sistematik bir yöntemdir. Bu yaklaşım, yüksek oranda risk faktörü içeren sağlık hizmeti sunumunda, meydana gelebilecek tehlikeler karşısında strateji belirleyebilmek için uygulama alanı bulmaktadır. Bu çalışmada FMEA yönteminin sağlık hizmetlerinde stratejik bir yeri olan hasta güvenliğine katkısı üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada bir özel bir hastanede tıbbi arşive dosya teslimi ve tıbbi arşivden dosya talep sürecinin gözden geçirilmesi ve oluşabilecek risklerin önlenmesine yönelik bir FMEA örneği sunulmuştur. Tıbbi arşiv sürecinde karşılaşılan hatalar FMEA yöntemi ile analiz edilmiş, Tıbbi arşiv sürecinin yeniden planlaması yapılmış, olası hata türleri belirlenmiştir. FMEA yöntemi ile elde edilen verilen değerlendirilmesi sonucu risk öncelik puanı (RÖP) hesaplanmış ve puanlar büyükten küçüğe doğru sıralanarak olası hata türlerine yönelik düzeltici önleyici faaliyet planlanarak sürece dair riskler giderilmeye çalışılmıştır. Yapılan FMEA çalışması ile %74 oranında iyileştirme sağlanmış olup hastanenin kalite fonksiyonlarını iyileştirme konusundaki başarısı gösterilmiştir.
The FMEA (Failure Mode And Effects Analysis), which has been widely used in sectors such as defense, automotive and aviation, has become an important tool used in health care institutions in recent years and has become an important tool used to ensure patient safety. Medical errors have very dramatic consequences for patients and their families. Therefore, FMEA is accepted as an important tool in strategies for risk identification and control applied to prevent errors. FMEA is a proactive and systematic method that identifies where and how the error occurs and evaluates the sections that need to change to address the different flaws associated with these errors. This approach finds application in health care provision with a high risk factor in order to determine strategies against the dangers that may occur. In this study, the contribution of FMEA method to patient safety, which has a strategic place in health care, will be emphasized. In this context, a literature review was made on the subject, and in addition, an FMEA sample was presented in a private hospital to review the file archive and file request process from the medical archive and to prevent possible risks. Errors which we face in medical process is analysed with FMEA method, medical process has been replanned also potential error types have been determined. Data which we obtain with FMEA method and evaluation results are calculated with first risk points 'PPR' (Previous Point Risks) also these points are being put into a potential order, from biggest to smallest. By applying this type of correcting intention and giving errors priority,we have taken care of the risks that we face by removing them,This FMEA system that we 74% applied has provided us recovery and ameliorate our hospital quality standards.

Description

Keywords

Hastaneler, Hastane kayıtları, Hastaneler, Hastaneler-özel, Hospitals, Hata, Hospital records, Hospitals, Hata türleri ve etkileri analizi, Hospitals-private, Error, Kalite geliştirme, Failure mode and effect analysis, Kalite kontrol, Quality improvement, Quality control, Risk yönetimi, Risk management

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

87