Bariatrik cerrahi sonrası hastaların beslenme durumlarının incelenmesi ve tıkınırcasına yeme bozuklukluğunun değerlendirilmesi

dc.contributor.advisorYılmaz, Hande Öngün
dc.contributor.authorUçtum, Serra
dc.date.accessioned2024-08-07T19:59:06Z
dc.date.available2024-08-07T19:59:06Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBariatrik cerrahi, genellikle morbid obezite ile ilişkili tıbbi ve psikososyal komorbiditelerde iyileşme veya düzelme ile sonuçlanan etkili bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmanın amacı İstanbul Obezite Cerrahisi'nde takip edilen hastaların tıkınırcasına yeme bozukluğu oranını saptamak ve beslenme durumlarını incelemektir. Araştırma, Aralık 2018- Mayıs 2019 tarihleri arasında, yaşları 18-65 yıl arasında değişen, sağlıklı ve en az 1 yıl önce bariatrik cerrahi ameliyatı geçirmiş olan 165 birey ile yürütülmüştür. Bireylerin kişisel özellikleri ve beslenme alışkanlıkları anket formu ile öğrenilmiştir. Araştırmaya gönüllü olarak katılan bireylerin tıkınırcasına yeme bozuklukluklarının olup olmadığını belirlemek amacıyla Edinburgh Blumia Araştırma testi kullanılmıştır. Edinburgh bulimiya araştırma testi değerlendirildiğinde bireylerin %23,6'sının tıkınırcasına yeme sendromunun olduğu, %38,8'inin anormal yeme örüntüsüne sahip olduğu, %37,6'sının ise normal yeme örüntüsüne sahip olduğu saptanmıştır (p<0,05). Araştırmada tıkınırcasına yeme bozukluğu ile beslenme alışkanlıklarının, fiziksel aktivite düzeyinin, demografik özellikler, antropometrik ölçümler ile arasındaki ilişki değerlendirilmiş, günlük alınan besin ögelerinin tıkırnırcasına yeme bozukluğuna etkisi araştırılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin ağırlıkları, ameliyat öncesi ağırlıkları, BKI, ameliyat öncesi BKI, BKI farkı ile Edinburgh bulimiya araştırma testinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken (p>0,05), boy uzunlukları ile Edinburgh bulimiya araştırma testinden aldıkları puanlar arasında negatif yönde (r=-0,154; p=0,048), ağırlık farkı ile Edinburgh bulimiya araştırma testinden aldıkları puanlar arasında pozitif yönde (r=0,157; p=0,044) anlamlı ilişki saptanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin günlük protein, sodyum, çinko ve iyot tüketimleri ile Edinburgh bulimiya araştırma testinden aldıkları puanlar arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Araştırmanın sonuçları bariatrik cerrahi uygulanan hastalarda yeme bozuklukları varlığının değerlendirilmesinin ve hastalarda yeme bozuklukları hakkında farkındalık yaratılmasının önemini ortaya koymaktadır. Postoperatif tıbbi, psikolojik ve sosyal zorlukları önlemek ve tespit etmek için tedavinin her aşamasında doktor, diyetisyen, psikolog, psikiyatrist ve diğer sağlık çalışanları ile multidisipliner bir yaklaşım ile hastaların takibi sürekli olmalıdır. Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, morbid obezite, tıkınırcasına yeme bozukluğu, yeme tutum ve davranışları, beslenme durumu
dc.description.abstractBariatric surgery is currently considered to be the most effective treatment for obesity and usually results in improved medical and psychosocial comorbidities associated with morbid obesity. The aim of this study was to determine the rate of binge eating disorder in patients followed in Istanbul Obesity Surgery, to investigate nutritional status and to investigate the effect on diet adaptation. The study was carried out between December 2018 and May 2019 with 165 (100 female, 65 male) patients aged between 18-65 years who had healthy and bariatric surgery at least 1 year ago. Personal characteristics and eating habits of individuals were questioned by a questionnaire. Nutritional status of individuals was determined by recording food consumption. The Bulimic Investigartory Test Edinburgh test (BITE) was used to determine whether or not there were binge eating disorders. When the BITE test was evaluated, it was found that 23.6% of the individuals had binge eating syndrome, 38.8% had abnormal eating patterns, and 37.6% had normal eating patterns (p <0.05). In this study, the relation between binge eating disorder and nutritional habits, demographic characteristics, anthropometric measurements were evaluated and the effect of dietary nutrients on eating disorder was investigated. While there was no statistically significant difference between the weights of the participants, pre-operative weight, BMI, pre-operative BMI and BITE test (p> 0,05), they were found to be negatively correlated with their height from BITE test (r=-0,154; p=0,048). A significant positive relationship was found between the weight difference and the scores obtained from BITE test (r=0,157; p=0,044). A significant negative correlation was found between the daily protein, sodium, zinc and iodine consumption of the subjects and the scores obtained from BITE test (p <0.05). The results of the study reveal the importance of evaluating the presence of eating disorders in patients undergoing bariatric surgery and raising awareness about eating disorders in patients. In order to prevent and detect postoperative medical, psychological and social difficulties, patients should be constantly monitored with a multidisciplinary approach with doctors, dieticians, psychologists, psychiatrists and other health professionals at all stages of treatment. Keywords: Bariatric surgery, morbid obesity, binge eating disorder, eating attitude and behavior, nutritional statusen
dc.identifier.endpage89en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4451
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH_Iz0aQjfHrDvC4dL7Prfs0t8P775Haco8FZJD6430ka
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme bozuklukları
dc.subjectBeslenme davranışı
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBeslenme durumu
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectBeslenme ve yeme bozuklukları
dc.subjectNutrition disordersen_US
dc.subjectFeeding behavioren_US
dc.subjectObezite
dc.subjectNutritional statusen_US
dc.subjectFeeding and eating disordersen_US
dc.subjectObezite cerrahisi
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectObezite-morbid
dc.subjectBariatric surgeryen_US
dc.subjectObesity-morbiden_US
dc.subjectYeme tutumu
dc.subjectEating attitudesen_US
dc.titleBariatrik cerrahi sonrası hastaların beslenme durumlarının incelenmesi ve tıkınırcasına yeme bozuklukluğunun değerlendirilmesi
dc.titleEvaluation of binge eating disorder and investıgation of nutritional status of patients after bariatric surgeryen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files