Yumurta, yumurta kullanımının Türk mutfak tarihindeki gelişimi ve yumurta temelli gastronomi trendleri

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorGök, İlkay
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T20:00:58Z
dc.date.available2024-08-07T20:00:58Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractGastronomi dünyasında ortaya çıkan eğilimler yeni trendler yaratmakta ve bu trendler diğer mutfakları da etkileyerek yayılmaktadır. Son dönemde popüler olan trendlerden biri de yumurta temelli gastronomi trendleridir. Bu trendler gastronomi dünyasındaki yenilikleri yakından takip eden Türk mutfağında da benimsenerek kullanılmaktadır. Ancak bir mutfağın gastronomi dünyasında yerini koruyabilmesi için yeniliklerin takip edilmesi gerektiği gibi aynı zamanda kültürel ve tarihi gastronomi mirasına da sahip çıkılması, korunması ve yaşatılması gereklidir. Özellikle Türk mutfağı gibi geniş ve çok çeşitli kültürel mirasa sahip olan, yumurtanın çok eski zamanlardan beri kullanıldığı bilinen bir mutfakta yeniliklere uyum sağlamanın yanında trend haline gelmiş ürünlerin mutfak tarihindeki yerinin ve trend olmuş ürünleri içeren reçetelerin araştırılması, gerekli durumlarda reçetenin özü korunarak günümüze uyarlanması gibi çalışmalar hem kültürel mutfak mirasının gelecek nesillere aktarılması hem de trendi takip ederken mutfağın marka değerinin arttırılması açısından önem taşımaktadır.
dc.description.abstractTrends in the world of gastronomy create new trends, and these trends spread by affecting other cuisines. One of the recent popular trends is egg-based gastronomy trends. These trends are used in Turkish cuisine, which closely follows the innovations in the world of gastronomy. However, in order to maintain the existence of a kitchen, innovations must be followed and cultural and historical gastronomy heritage must be maintained and maintained. With a diverse cultural heritage, especially from the Turkish cuisine is very wide and the egg in a kitchen that is known to be used since ancient times to adapt to the next trend of products that have become culinary innovations has been the trend in history-the investigation of products containing formulations, if necessary, adapted to the present day, while maintaining the essence of the recipe, such as culinary studies and cultural heritage to future generations follow the trend of the kitchen while enhancing the value of the transfer both in terms of the brand is important.en
dc.identifier.endpage162en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4674
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vjszP7PzV0HebcjFEvDfwJTI437fQ161tWC2ItdBKpR4fx0Kwg7d0qi9QRd5j_9z
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectGastronomi
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectMutfak sanatları
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectMutfak sektörü
dc.subjectCulinary artsen_US
dc.subjectTürk mutfağı
dc.subjectKitchen sectoren_US
dc.subjectTurkish cuisineen_US
dc.subjectYumurtalar
dc.subjectEggsen_US
dc.titleYumurta, yumurta kullanımının Türk mutfak tarihindeki gelişimi ve yumurta temelli gastronomi trendleri
dc.titleEgg, the development of egg use in Turkish kitchen history and egg-based gastronmy trendsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files