D vitamini eksikliğinin, vücut yağ yüzdesi, beden kitle indeksi ve bazı kan değerleri üzerine etkisi

No Thumbnail Available

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma D vitamin eksikliği (< 30 ng/ml) tanısı konulmuş 18-60 yaş arası 52 kadın, 50 erkek toplam 102 birey üzerinde, serum D vitamini eksikliğinin beden kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi ve bazı kan değerleri üzerine etkisini inceleme amacıyla yapılmıştır. Bireyler D vitamin eksiklik gruplarına gore 10 ng/ml' nin altı şiddetli eksiklik grubu, 10-20 ng/ml arası orta düzey eksiklik grubu, 20-30 ng/ml arası hafif eksiklik grubu olarak, üç gruba ayrılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada D vitamini eksiklik düzeylerine göre BKI ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Fakat D vitamini düzeyine göre yağ oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.01). D vitamini düzeyi 10'un altındaki grubun yağ oranı D vitamini düzeyi 10-20 ng/ ml arası olan gruptan ve 20-30 ng/ml arası olan gruptan anlamlı şekilde yüksektir. Bu çalışmada D vitamini eksikliğinin şiddetine göre açlık kan şekeri, HOMA-IR, HbA1C, ALT, AST değerleri arasında istatistisel olarak anlamlı bir sonuç çıkmamıştır (p>0.05). Çalışmaya katılan bireylerin D vitamini eksiklik düzeylerine göre trigliserit, total kolesterol, HDL ve LDL değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu gösterilmiştir (p<0.01). D vitamini düzeyi 10 ng/ml altında olan grubun trigliserit ortalaması D vitamini düzeyi 10-20 ng/ml arasında olan gruptan daha yüksektir. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. D vitamini düzeyi 10-20 ng/ml olan grubun total kolesterol düzeyi, D vitamini düzeyi 10'ng/ml altında olan gruptan anlamlı şekilde yüksektir. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. D vitamini düzeyi 10 ng/ml altında olan grubun LDL ortalaması D vitamini düzeyi 10-20 ng/ml arasında olan gruptan anlamlı şekilde yüksektir. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. D vitamini düzeyi 20-30 ng/ml olan grubun HDL ortalaması D vitamini düzeyi 10-20 ng/ml olan gruptan anlamlı şekilde yüksektir. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Sonuç olarak D vitamininin eksikliği vücut yağ oranı (%), iç organ yağı, trigliserid ve LDL ters orantılı denilebilir. Tüm bunlar doğrultusunda serum 25(OH) D seviyesi 30 ng/ ml' nin üzerinde tutulması insan sağlığı açısından faydalıdır.
This study was conducted to investigate the effect of serum vitamin D deficiency on body mass index, body fat percentage and some blood values ​​on a total of 102 individuals, 52 female, 50 male, aged 18-60 years, diagnosed with vitamin D deficiency (<30 ng /ml). Individuals were assessed for vitamin D deficiency in three groups, with a severe deficiency group below 10 ng / mL, a moderate deficiency group between 10-20 ng / mL, and a mild deficiency group between 20-30 ng / mL. In this study, there was no statistically significant difference between BMI measurements according to vitamin D deficiency levels (p> 0.05). However, there was a statistically significant difference between the fat ratios according to vitamin D levels (p <0.01). The fat ratio of the group with a vitamin D level below 10 was significantly higher than the group with a vitamin D level of 10-20 ng / ml and the group with a level of 20-30 ng / ml. In this study, there was no statistically significant difference between fasting blood glucose, HOMA-IR, HbA1C, ALT, AST values ​​according to the severity of vitamin D deficiency (p> 0.05). There was a statistically significant correlation between triglyceride, total cholesterol, HDL and LDL levels of the subjects participating in the study according to level of vitamin D deficiency (p <0.01). The mean triglyceride group of the group with a vitamin D level of less than 10 ng / mL is higher than the group with a vitamin D level of 10-20 ng / ml. No statistically significant difference was found between the other groups. The total cholesterol level of the group with a vitamin D level of 10-20 ng / mL was significantly higher than the group with a vitamin D level below 10ng / mL.The mean LDL level of groups with a vitamin D level of less than 10 ng / mL was significantly higher than the group with a vitamin D level of 10-20 ng / mL. There were no statistically significant differences between the other groups. The mean HDL group of patients with a vitamin D level of 20-30 ng / mL was significantly higher than the group with a vitamin D level of 10-20 ng / mL. As a result, vitamin D deficiency can be said to be inversely proportional to body fat percentage (%), internal organ fat, triglyceride and LDL. In line with this, keeping serum 25(OH)D above 30 ng/ml is beneficial for human health.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Adipoz doku, Kan, Nutrition and Dietetics, Vitamin D, Adipose tissue, Blood, Vitamin D eksikliği, Vitamin D, Vitaminler, Vitamin D deficiency, Vitamins, Vücut kitle indeksi, Body mass index

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

86