Sağlık çalışanlarının yeme tutumları vebeden algıları arasındaki ilişkinindeğerlendirilmesi
No Thumbnail Available
Date
2018
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Bu araştırma ile sağlık çalışanlarının yeme tutumları ve beden algıları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, çalışma, özel bir hastanenin çeşitli sağlık birimlerinde görev yapan 18-59 yaşları arasında, 112'si kadın ve 55'i erkek toplam 167 kişi ile yürütülmüştür. Sağlık çalışanlarından veri toplamak amacıyla toplam altı bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının BKI ortalaması 24,57±4,46 olup, %60,5'i normal/zayıf, %27,5'i hafif şişman (kilolu) ve %12,0'si obezdir. Katılımcıların %79,0'u psikolojik durumlarının beslenme alışkanlıklarını etkilediğini, %54,5'i kendilerini biraz şişman olarak algıladıklarını ve %65,3'i daha zayıf olmayı istediklerini belirtmişlerdir. Sağlık çalışanlarının yeme tutum ortalama puanı 4,91±0,72 olup bu değer, çalışanların çok üst düzeyde olmasa da yeme tutumlarının sağlıklı olduğunu göstermektedir. Ancak çalışanların beden algısına ilişkin ortalama puanı 2,36±0,63 olarak hesaplanmıştır. Bu da çalışmaya katılanların, bedenlerine ilişkin algılarının çok da olumlu olmadığını göstermektedir. Sağlık çalışanlarının beden algısı düzeyi ile yeme tutumları arasında pozitif yönde, 'güçlü' ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (p<.001). Sağlık çalışanlarının beden algısı düzeyi yükseldikçe, yeme tutumları da olumlu olmakta, yükselmekte ya da bunun tam tersi beden algısı düzeyi düştükçe yeme tutumları da olumsuzlaşmaktadır. Kadın ve erkek sağlık çalışanlarının, beden algısı ve yeme tutum puanları arasında anlamlı bir fark olduğu ve bu farkın erkek sağlık çalışanları lehine olduğu bulunmuştur. Erkek sağlık çalışanlarının yeme tutumları ve beden algı düzeyleri kadın sağlık çalışanlarından daha olumludur. Benzer şekilde, sağlık çalışanlarının, yeme tutumu ve beden algısı düzeylerinin BKI'e bağlı olarak da anlamlı bir farklılık gösterdiği, zayıf/normal olan sağlık çalışanlarının yeme tutumu ve beden algısı düzeylerinin, obez çalışanlardan daha olumlu olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Beden Algısı, Yeme Bozukluğu.
With this research, it was aimed to evaluate the relationship between eating attitudes and body perceptions of health workers. For this purpose, the study was conducted with a total of 167 persons aged 18-59, 112 women and 55 men, working in various health units of a private hospital. A total of six sections were used to collect data from health workers. The mean BMI of the health care workers participating in the study was 24.57 ± 4.46, 60.5% normal/underweight, 27.5% mildly overweight and 12.0% obese. Of the participants, 79.0% stated that their psychological conditions affected their eating habits, 54.5% stated that they perceived themselves as somewhat obese and 65.3% wanted to be slimmer. The average score of the eating attitude of health workers was 4.91 ± 0.72, which indicate that eating attitudes were healthy. However, the average score of health workers on body perception was calculated as 2.36 ± 0.63. A positive and significant relationship was found between the body sensory level and eating attitudes of health workers (p <.001). As the level of positive body perception of health workers increases, eating attitudes also become positive or as the positive level of body perception decreases eating attitudes also becomes negative. It was found that there was a meaningful difference between male and female health workers' body perception and eating attitude scores, and this difference was found to be in favor of male health workers. Eating attitudes and body perception levels of male health workers were more favorable than women health workers. Similarly, eating attitudes and body perception scores of health workers were found to be more positive for those with normal weight than those of obese workers. Keywords: Eating Attitude, Body Perception, Eating Disorder.
With this research, it was aimed to evaluate the relationship between eating attitudes and body perceptions of health workers. For this purpose, the study was conducted with a total of 167 persons aged 18-59, 112 women and 55 men, working in various health units of a private hospital. A total of six sections were used to collect data from health workers. The mean BMI of the health care workers participating in the study was 24.57 ± 4.46, 60.5% normal/underweight, 27.5% mildly overweight and 12.0% obese. Of the participants, 79.0% stated that their psychological conditions affected their eating habits, 54.5% stated that they perceived themselves as somewhat obese and 65.3% wanted to be slimmer. The average score of the eating attitude of health workers was 4.91 ± 0.72, which indicate that eating attitudes were healthy. However, the average score of health workers on body perception was calculated as 2.36 ± 0.63. A positive and significant relationship was found between the body sensory level and eating attitudes of health workers (p <.001). As the level of positive body perception of health workers increases, eating attitudes also become positive or as the positive level of body perception decreases eating attitudes also becomes negative. It was found that there was a meaningful difference between male and female health workers' body perception and eating attitude scores, and this difference was found to be in favor of male health workers. Eating attitudes and body perception levels of male health workers were more favorable than women health workers. Similarly, eating attitudes and body perception scores of health workers were found to be more positive for those with normal weight than those of obese workers. Keywords: Eating Attitude, Body Perception, Eating Disorder.
Description
Keywords
Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
100