Sağlık merkezine başvuran yetişkinlerin beslenme durumunun saptanması ve tip 2 diyabet riskinin belirlenmesi

dc.contributor.advisor Alphan, Müveddet Emel
dc.contributor.author Eyüp, Elif Temizel
dc.date.accessioned 2024-08-07T20:19:33Z
dc.date.available 2024-08-07T20:19:33Z
dc.date.issued 2022
dc.department Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı / Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu çalışmada, sağlık merkezine başvuran bireylerin beslenme durumu ile tip 2 diyabet riskinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, özel bir sağlık merkezine başvuran 152 kadın, 98 erkek olmak üzere 250 gönüllü katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırma verileri; bireylerin demografik özellikleri ve antropometrik ölçümlerini sorgulayan anket formu ile elde edilmiştir. Katılımcıların beslenme durumlarını belirlemek amacı ile geriye dönük 24 saatlik hatırlatma ile Besin Tüketim Formu, yeme davranışını belirlemek amacıyla 'Hollanda Yeme Davranışları Anketi (DEBQ)', Tip 2 diyabet riskini değerlendirmek amacıyla 'Fin Diyabet Risk Skoru Ölçeği (FİNDRİSK)' yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda katılımcıların Tip 2 diyabet riskleri değerlendirildiğinde; kadın katılımcıların FİNDRİSK skoru 10,42±4,37 puan, erkek katılımcıların FİNDRİSK skoru 10,00±4,61 puan bulunmuştur (p>0,05). Sonuç olarak kadın ve erkek katılımcıların tip 2 diyabet risk puanları istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Katılımcıların gelecek 10 yıldaki tip 2 diyabet risklerinin %4 oranı ile hafif olduğu görülmüştür. Katılımcıların FINDRISK skoru toplam puanı arttıkça beslenme durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılan DEBQ anketinde DEBQ- Duygusal yeme davranışı puanları da artış göstermiştir. Çalışmaya katılan kadın katılımcıların tükettikleri karbonhidrat çeşitlerinden olan; früktoz, glukoz ve nişasta alım miktarları arttıkça FINDRISK skorları artmış ve tip 2 DM riski diğer gruplara kıyasla daha yüksek bulunmuştur.
dc.description.abstract In this study, it was aimed to evaluate the nutritional status and type 2 diabetes risk of individuals who applied to the health center. The research was carried out with 250 volunteer participants, 152 women and 98 men, who applied to a private health center. Research data; It was obtained with a questionnaire that questioned the demographic characteristics and anthropometric measurements of the individuals. In order to determine the nutritional status of the participants, the Food Consumption Form with a 24-hour reminder, the 'Dutch Eating Behaviors Questionnaire (DEBQ)' to determine the eating behavior, and the 'Finnish Diabetes Risk Score Scale (FINDRISK)' to evaluate the risk of Type 2 diabetes were made. As a result of this study, when the Type 2 diabetes risks of the participants were evaluated; The FINDRISK score of female participants was 10.42±4.37 points, and the FINDRISK score of male participants was 10.00±4.61 points (p>0.05). As a result, type 2 diabetes risk scores of male and female participants were not statistically significant (p>0.05). It was observed that the risk of type 2 diabetes in the next 10 years of the participants was mild, with a rate of 4%. As the total FINDRISK score of the participants increased, the DEBQ-Emotional eating behavior scores increased in the DEBQ survey conducted to evaluate their nutritional status. One of the types of carbohydrates consumed by female participants in the study; As fructose, glucose and starch intakes increased, FINDRISK scores increased and the risk of type 2 DM was found to be higher compared to other groups. en
dc.identifier.endpage 140 en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/5652
dc.identifier.yoktez https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=r4I1HnmXxFQovUpyAyUmxAXy7DSR6s5TuNu1XII2LUaiTdGORCJEWnA-2wmftQ1Z
dc.language.iso tr
dc.subject Beslenme ve Diyetetik
dc.subject Nutrition and Dietetics en_US
dc.title Sağlık merkezine başvuran yetişkinlerin beslenme durumunun saptanması ve tip 2 diyabet riskinin belirlenmesi
dc.title Determining the nutritional status of adults who applied to the HEALTH center and determining the risk of TYPE 2 diabetes en_US
dc.type Master Thesis en_US

Files