KARANFİL VE YEŞİL ÇAYIN RESTORATİF MATERYALLERİN YÜZEY VE OPTİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ: İn Vitro çalışma

dc.contributor.authorKaynar, Zeynep Buket
dc.contributor.authorNazmiye DÖNMEZ
dc.contributor.authorZeynep Buket KAYNAR
dc.contributor.authorMağrur KAZAK
dc.date.accessioned2024-05-25T12:20:53Z
dc.date.available2024-05-25T12:20:53Z
dc.date.issued2021
dc.departmentOkan Universityen_US
dc.department-tempBezmialem Üniversitesi Vakıf Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi AD. İstanbul, Türkiye Bezmialem Üniversitesi Vakıf Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi AD. İstanbul, Türkiye Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi AD. İstanbul Türkiye Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi AD. İstanbul, Türkiyeen_US
dc.description.abstractAmaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı kompozit rezin materyallerinin iki farklı bitkisel çay içerisinde bekletilmeleri sonrasında renk değişimi ve mikrosertlik değerleri açısından değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada supra-nano (Asteria, Tokuyama Dental, Tokyo Japonya) ve nanohibrit kompozit rezin (GrandioSo, VOCO Dental, Almanya) materyaller kullanıldı. Örnekler, disk şeklinde 2x10 mm ebatlarındaki paslanmaz çelik kalıp içerisinde 40 adet hazırlandı. Örneklerin polisajı, alüminyum oksit cila diskleri (Sof-Lex™,, 3M ESPE, ABD) ile yapıldı. Hazırlanan örnekler, 37 ˚C’de 24 saat distile suda bekletildikten sonra başlangıç renk ölçümleri bir spektrofotometre (Vita Easy Shade Advance 4.0., Almanya) ile ölçüldü. Vickers sertlik ölçümleri ise mikrosertlik test cihazında (Shimadzu, Japonya) alt ve üst yüzeylerinden üç ayrı noktadan yapıldı. Renk değişimi ve mikrosertlik ölçümlerinden sonra, örnekler bekletme solüsyonuna (yeşil çay, karanfil çayı) göre iki gruba (n=10) ayrıldı. Kompozit örnekler 20 mm çay solüsyonu içerisinde 48 saat 37 °C’de etüvde bekletildi. Bu sürenin sonunda renk ve mikrosertlik ölçümleri tekrarlandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi ANOVA, Post Hoc Tamhane ve Wilcoxon Signed Ranks testleri ile yapıldı (p<0.05). Bulgular: Supra-nano kompozit materyali (Asteria) ile hazırlanan örneklerin mikrosertlik değerlerinin nanohibrit kompozit materyali (GrandioSo) ile hazırlanan örneklerden istatistiksel olarak daha düşük olduğu bulundu (p<0.05). Her iki solüsyonda bekletme sonrasında, supra-nano kompozit materyali (Asteria) ile hazırlanan örneklerin mikrosertlik değerinde anlamlı bir değişiklik gözlenmezken, nanohibrit kompozit materyali (GrandioSo) ile hazırlanan örneklerin mikrosertlik değerinde anlamlı bir artış olduğu bulundu (p=0.000). Renk değişimi açısından değerlendirildiğinde, istatistiksel olarak en fazla renklenme karanfil çayında bekletilen nanohibrit kompozit materyali (GrandioSo) ile hazırlanan örneklerde gözlendi (ΔE =3.44±1.26) ve bu değer klinik olarak kabul edilebilir değerin (ΔE ≥ 3.3) üzerinde hesaplandı. Yeşil çayda bekletilen nanohibrit kompozit materyaliyle (GrandioSo) hazırlanan örnekler ile karanfil çayında bekletilen nanohibrit kompozit materyaliyle (GrandioSo) hazırlanan örnekler arasında renk değişimi açısından anlamlı fark gözlendi (p=0.011). Supra-nano kompozit materyali (Asteria) ile hazırlanan örnekler her iki solüsyonda da nano-hibrit kompozit materyali (GrandioSo) ile hazırlanan örneklere göre daha az renklenme gösterdi ve istatistiksel olarak aralarındaki farkın anlamlı olduğu bulundu (p<0.05). Sonuç: Karanfil ve yeşil çayda bekletilmiş supra-nano dolduruculu kompozit materyali, klinik olarak kabul edilebilir renk değişimi gösterdiğinden, mikrosertlik açısından ise bir değişim sergilemediğinden, ön bölge restorasyonlarda güvenle tercih edilebilir.en_US
dc.identifier.citation0
dc.identifier.doi10.17567/ataunidfd.953257
dc.identifier.endpage598en_US
dc.identifier.issn1300-9044
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage591en_US
dc.identifier.trdizinid509634
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17567/ataunidfd.953257
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/509634/karanfil-ve-yesil-cayin-restoratif-materyallerin-yuzey-ve-optik-ozellikleri-uzerine-etkisi-in-vitro-calisma
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/1956
dc.identifier.volume31en_US
dc.institutionauthorKaynar, Zeynep Buket
dc.language.isotr
dc.relation.ispartofAtatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleKARANFİL VE YEŞİL ÇAYIN RESTORATİF MATERYALLERİN YÜZEY VE OPTİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ: İn Vitro çalışmaen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication18edfe21-1204-4a62-a419-dccb0cbd4508
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery18edfe21-1204-4a62-a419-dccb0cbd4508

Files