Edremit Körfezi Kaz dağları bölgesi düğün geleneklerinde yemek ritüelleri

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorAkman, Sinem
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T19:59:19Z
dc.date.available2024-08-07T19:59:19Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractİnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenmek zorundadır. Toplumların yeme-içme alışkanlıkları incelendiğinde yaşayan tüm kültürler evrensel bir nitelik taşımaktadır. Bir toplumun kültürü öğrenilmek istenildiğinde; o toplumun tarihine, inançlarına, yeme alışkanlıklarına bakılmaktadır. Tarihsel olarak insanların yemekle olan ilişkisinde sekiz önemli devrim olduğu öne sürülmektedir. İlk devrim pişirme eyleminin icadıdır. İlk insanların ateşi keşfetmesi ve onu ehlileştirmesi ile hem beslenme açısından hem de kendilerini yırtıcı hayvanlardan korumak için önemli bir adım atmış olmaktadır. İkinci devrim olarak yemek yeme eyleminin sadece yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi amacıyla değil, sosyal bir olgu olarak ritüelleştirilmesi aktarılmaktadır. Üçüncü devrimde hayvanların evcilleştirilmesi ele alınmaktadır. Dördüncü devrim tarımın başlamasıdır. İnsanların kendi yetiştirdikleri ürünlerle beslenmelerini sağladığı döneme geçişi oluşturmaktadır. Beşinci devrimde 'yemek' sosyal farklılaşmanın bir aracı olma sürecine katılmaktadır. Altıncı devrim, yiyecek ürünlerinin bulundukları bölgeden başka bir bölgeye taşınması sonucunda kültürlerin birbiri ile olan etkileşiminden söz edilmektedir. Yedinci devrim, ekolojidir. Sekizinci devrimde ise gıda ürünlerinin endüstriyel hale geldiği süreci kapsamaktadır. Bu çalışmada; Balıkesir İli'ne bağlı Edremit Körfezi'nin çeşitli yönleriyle incelenmesi, genel olarak halkın yemek kültürü ve bölgede yaşayan kültürlerin geçmişten günümüze taşıdıkları düğün gelenekleri incelenmiştir. Edremit Körfezi zengin tarihi geçmişi sebebiyle pek çok kültürü içinde barındırmaktadır. Yaşanan mübadelelerden dolayı göçmenlerin yaşam alanı olma özelliği de bulunmaktadır. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Edremit Körfezi'nin de kendine özgü lezzetleri bulunmaktadır. Bu yemeklerin kültürümüzün bir parçası olan düğün törenlerindeki yeri incelenmiştir. Aynı zamanda düğünlerdeki yemek ritüellerinin neler olduğu ve gelecek kuşaklara aktarılıp yaşatılabilmesi için yapılabilecek çalışmalardan söz edilmektedir.
dc.description.abstractPeople have to be fed for leading their life. By examine eating and drinking habits of societies, every living cultures has universal characteristic. To learn a community's culture; we must look at history, beliefs and eating habits. Historically connection of human and eating has eight important revolutions. First revolution is finding how to cook. First people had an important step for nutrition and protection from wild animals by discovering and taming fire. Eating as an action became ritualized as a social fact, not purposed only for leading life is second revolution. Domestication of animals is considered as third revolution. Forth revolution is starting agriculture. Which leads people to pass the period that fed themselves with products they grow. Eating became a tool for phase of Social differentiation is fifth. Sixth revolution is interaction of cultures by carrying food product to other areas. Seventh is ecology. Eighth revolution is covering proses of becoming industrial of food products. The aim of this article is research Edremit gulf in some ways, also food culture and wedding traditions of folks living in the region. Edremit gulf has rich history and different cultures. After wars and population exchange area has characteristics of immigrant living space. There are distinctive tastes as in all around our country. Role of the tastes examined in wedding ceremonies which is important part of our culture. Wedding ceremony eating rituals are categorized and aimed keeping alive and transferring to next generations.en
dc.identifier.endpage130en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4475
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vjszP7PzV0HebcjFEvDfwOt272pIgNDBFwzzlHkdGOIFIsPEKyRt_lZN1UK9WvII
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectHalk Bilimi (Folklor)
dc.subjectDüğün
dc.subjectEdremit Körfezi
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectGastronomi
dc.subjectFolkloreen_US
dc.subjectKaz Dağı
dc.subjectWeddingen_US
dc.subjectEdremit Gulfen_US
dc.subjectRitüel
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectKaz Mountainen_US
dc.subjectTörenler
dc.subjectRitualen_US
dc.subjectYemek kültürü
dc.subjectCeremoniesen_US
dc.subjectFood cultureen_US
dc.subjectYemekler
dc.subjectDishesen_US
dc.titleEdremit Körfezi Kaz dağları bölgesi düğün geleneklerinde yemek ritüelleri
dc.titleFood rituals in the wedding ceremonies at the ida mountain region of the Edremit gulfen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files