Meme kanseri hücre hattında biberiye ile omega 3'ün (DHA) apoptoza etkisinin araştırılması

No Thumbnail Available

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Amaç: Meme kanseri, kadın popülasyonunda kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir. Radyoterapi veya kemoterapi gibi yöntemlerin yanı sıra tedavi edici birçok yöntem üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Biberiye ve omega-3 yağ asitleri (özellikle DHA), antioksidan, antibakteriyel, hipoglisemik, antikanser, hepatoprotektif, antiinflamatuar ve antitrombotik etkileri içeren biyolojik aktiviteleri nedeniyle ilgi odağı haline gelmiştir. Ancak, biberiye ve DHA'nın birlikte kullanımının apoptotik etkileri hakkında literatürde yeterli bilgi mevcut değildir. Bu nedenle, bu çalışma biberiye ve DHA'nın MCF-7 meme kanseri hücre hattı üzerindeki apoptotik etkilerini araştırmak ve bu bileşenlerin birlikte kullanımının etkisini incelemek için yapılmıştır. Bu çalışma, biberiye ve DHA'nın birlikte kullanımının meme kanseri üzerindeki etkileri hakkında literatürdeki ilk çalışmalardan biridir. Gereç ve Yöntem: Hücrelerin yaşama oranını tespit etmek için MTT testi yapılarak hücrelerin IC50 dozları belirlenmiş ve hücre içindeki BAX, p53, Sitokrom C ve Kalpain protein düzeyleri ölçmek için ELISA testi kullanılmıştır. Bulgular: p53 konsantrasyonu ölçümleri, kontrol grubuyla DHA grubu arasında çok yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermiştir (p<0,001). CAPN1 konsantrasyonu ölçümleri ise kontrol grubuyla biberiye, DHA ve biberiye+DHA grupları arasında çok yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş göstermiştir (p<0,001). Sitokrom C konsantrasyonu ölçümleri, kontrol grubuyla biberiye grubu arasında çok yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir (p<0,001). Sonuç: Bu çalışma, biberiye ve DHA'nın meme kanseri hücreleri üzerindeki apoptotik etkilerinin sınırlı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, kombinasyon tedavisi olarak biberiye ve DHA'nın CAPAN1 ve CYTC gibi hedeflere etkili olduğu vurgulanmaktadır. Bu bulgular, biberiye ve DHA'nın meme kanseri tedavisinde potansiyel olarak kullanılabilirliği hakkında önemli bir temel oluştururken, daha fazla klinik ve hayvan çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalar, bu bileşenlerin etkinliğini, güvenliğini ve optimal dozlarını belirlemeye yardımcı olacak ve klinik uygulamada kullanımlarını destekleyecektir. Ayrıca, biberiye ve DHA'nın diğer mekanizmalarla etkileşimlerini ve potansiyel yan etkilerini de daha ayrıntılı bir şekilde incelemek önemlidir. Gelecekteki araştırmalar, biberiye ve DHA'nın meme kanseri tedavisindeki rolünü daha iyi anlamamızı sağlayacak ve yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, MCF-7, Biberiye, Omega-3, DHA, Apoptoz
Objective: Breast cancer is a leading cause of cancer-related deaths in women. In addition to conventional treatments such as radiotherapy and chemotherapy, various therapeutic approaches are being explored. Rosemary and omega-3 fatty acids, especially docosahexaenoic acid (DHA), have gotten a lot of attention because of their biological effects, such as their antioxidant, antibacterial, hypoglycemic, anticancer, hepatoprotective, anti-inflammatory, and antithrombotic effects. However, there needs to be more information in the literature regarding the apoptotic effects of rosemary and DHA when combined. Therefore, this study aimed to investigate the apoptotic effects of rosemary and DHA on the MCF-7 breast cancer cell line and examine the impact of their combined use. This study represents one of the initial investigations in the literature on the effects of rosemary and DHA in combination on breast cancer. Materials and Methods: The MTT assay was performed to determine cell viability and establish the IC50 doses of the compounds in the study. The levels of BAX, p53, Cytochrome C, and Calpain proteins within the cells were measured using the ELISA test. Results: Measurements of p53 concentration showed a significantly high increase between the control and DHA groups (p<0.001). Measurements of CAPN1 concentration demonstrated a significantly high decrease between the control group and the rosemary, DHA, and rosemary+DHA groups (p<0.001). Measurements of cytochrome C concentration revealed a significantly high difference between the control and rosemary groups (p<0.001). Conclusion: This study indicates limited apoptotic effects of rosemary and DHA on breast cancer cells. However, the combination treatment of rosemary and DHA is emphasized as being effective on targets such as CAPAN1 and CYTC. These findings provide a valuable foundation for rosemary and DHA in breast cancer treatment, yet further clinical and animal studies are needed. These studies will contribute to determining these compounds' efficacy, safety, and optimal dosages, supporting their use in clinical practice. Additionally, it is essential to investigate further the interaction of rosemary and DHA with other mechanisms and explore potential side effects. Future research will enhance our understanding of the role of rosemary and DHA in breast cancer treatment and aid in developing novel treatment strategies. Keywords: Breast cancer, MCF-7, Rosemary, Omega-3, DHA, Apoptosis.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Nutrition and Dietetics, Biochemistry, Onkoloji, Oncology

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

68