TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/20.500.14517/20
Browse
Browsing TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection by Journal "Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article ARDIŞIK TORAKS VE ABDOMEN BT TETKİKLERİNDE TARAMA UZUNLUĞU VE RADYASYON DOZ PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI(2021) Umut ÖĞÜŞLÜ; Halime ÇEVİK CENKERİ; Sadık UYANIK; Eray ATLI; Abidin KILINÇERAMAÇ: Bu çalışma ile amacımız ardışık toraks ve abdomen BTtetkiklerinde tarama uzunluğu değişkenliğini ve tarama uzunluğunun radyasyon dozu parametreleri üzerine etkisini değerlendirmektir.GEREÇ VE YÖNTEM: Merkezimizde, Ocak 2018 ve Aralık 2018tarihleri arasında aynı hastaya ait ardışık toraks (n=85) ve abdomen BT (n=57) tetkikleri çalışmaya dahil edildi. Toraks BT tetkiklerinin % 39 (n=33)'u, abdomen BT tetkiklerinin % 51 (n=29)'ikadındı. BT radyasyon dozu parametreleri görüntü arşivlemeiletişim sisteminden (picture archiving communications system,PACS) retrospektif elde edildi. Hacimsel BT doz indeksi (VolumeCT dose index, CTDIvol) ve doz uzunluk çarpımı (dose length product, DLP) değerleri hasta protokolünden kaydedildi. Etkin doz(ED) ve tarama uzunluğu (TU) hesaplandı. Ardışık toraks ve abdomen BT tetkikleri kendi içinde (ilk tetkik ve ikinci tetkik olmaküzere) iki gruba ayrıldı, ve BT radyasyon dozu parametreleri ileTU değerlendirildi.BULGULAR: Toraks ve abdomen BT'si elde edilen hastalarınortalama yaşı sırasıyla 58±16 ve 51±16'dır. Her iki tetkik bölgesinde ardışık BT tetkikleri arasında DLP ve ED değerleri arasındaistatiksel fark saptanmadı (p>0,05). Ardışık tetkikler arasındaCTDIvol değeri açısından toraks BT grubunda anlamlı fark bulunmazken (p=0,724), abdomen BT grubunda anlamlı fark göstermektedir (P=0,042). Tarama uzunluğunun tetkikler arasındaki ortalama farkı toraks BT için 3,3 ± 2,6 cm, abdomen BT için3,1 ± 2,5 cm olarak hesaplandı. Her iki tetkik bölgesinde taramauzunluğu ardışık tetkikler arasında anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05).SONUÇ: Ardışık toraks ve abdomen BT tetkiklerinde, taramauzunluğu açısından DLP ve ED'ye etki edecek bir farklılık saptanmadı. Ardışık tetkiklerde TU açısından fark saptanmamasınarağmen, BT çekimlerinde TU taranan anatomik bölgede tanısalbilgi kaybına neden olmayacak en kısa şekilde ayarlanmalıdır.Review AN EVALUATION OF DIETARY APPROACHES USED IN THE CLINICAL MANAGEMENT OF RHEUMATOID ARTHRITIS(2023) Burcu YEŞİLKAYA; Merve SARAÇ DENGİZEKRheumatoid arthritis (RA) is a chronic autoimmune disorder characterized by systemic inflammation, persistent synovitis, and other comorbidities, that affects 0.5-1.0% of the overall population. Long-term active RA causes severe joint damage, disabling pain and diminished life quality. The etiology of RA is not accurately understood, but it is thought to be due to an interaction between the responses of the innate and acquired immune systems. RA is characterized by the presence of Rheumatoid Factor (RF) and anti citrullinated peptide antibodies in the blood circulation. Also the composition of intestinal the gut microbiome is claimed to be critical in immune responses associated with RA. Changes in the microbiota are thought to be related to the risk and severity of the disease. Three regions; primarily the lungs, oral mucosa and gastrointestinal tract have been associated with changes in the microbiota. Commonly, the pharmaceutical treatment of RA includes non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) that are used to manage the pain and inflammation associated with RA and disease-modifying anti-rheumatic drugs that reduces pain by slowing down the disease. Unfortunately, remission is not likely in many patients. Moreover, side effects related to drugs are commonly reported. Some alterations in the patients’ life and environment are thought to aggravate symptoms, thus influencing severity of RA. For example RA patients, the participants asserted that consumption of red meat, alcoholic and non-alcoholic beverages worsen their symptoms, while nutrients such as fish and blueberries help alleviate the symptoms. To manage the adverse effects of RA, particular dietary alterations are suggested to be effective in reducing inflammation, increasing antioxidant levels, and improving lipid profiles. Antigenic load and food intolerance are thought to play a role in both the onset of Rheumatoid Arthritis. Besides, it has been shown that the intestinal mucosa of the patients would have become more permeable to allergens due to long term NSAIDs use. In this sense, Elimination Diet, Mediterranean Diet, Vegan/Vegetarian Diet approach, Omega-3 Fatty acids, Vitamin D and probiotic supplementation is thought to reduce disease activity. The purpose of this review is to evaluate the efficiency of certain dietary approaches and supplements used for lessening the RA related symptoms, based on the scientific evidence found in the literature.