Telatar, Mustafa Erdinç

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Mustafa Erdinç, Telatar
M. Erdinç Telatar
Mustafa Erdinc Telatar
Mustafa Erdinc TELATAR
M. E. TELATAR
Telatar, Mustafa Erdinç
Mustafa Erdinç TELATAR
Telatar, Erdinç
M. Erdinc Telatar
Telatar, E.
M. E. Telatar
TELATAR Mustafa Erdinc
Telatar Mustafa Erdinç
Telatar Mustafa Erdinc
Mustafa Erdinç Telatar
Telatar, Erdinc
Mustafa E. Telatar
Telatar, M.
Telatar, Mustafa
TELATAR Mustafa Erdinç
Telatar, M. Erdinc
Telatar, Erdinc
Telatar, M. Erdinç
Job Title
Prof.Dr.
Email Address
erdinc.telatar@okan.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

14

Articles

5

Citation Count

9

Supervised Theses

8

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 14
  • Book Part
    Citation Count: 4
    Electricity Consumption, GDP and Renewables
    (Springer international Publishing Ag, 2015) Telatar, Mustafa Erdinç
    This chapter analyzes the relationship between renewable and non-renewable electricity consumption and economic growth for 130 countries categorized into four groups based upon the World Bank income classification (high, upper middle, lower middle, and low income). The main motivation for this study is to find out whether the causality relationships change depending on the income level of countries. For this purpose panel causality tests are used. Electricity consumption data is disaggregated into renewable and non-renewable sources with the aim of providing more information for policy makers to use in designing energy policies in the context of environmental and sustainable development. The results of the study show that the conservation hypothesis is supported for high, upper-middle and lower-middle income groups, while the neutrality hypothesis is supported for low-income countries. The main finding of this chapter is that the causality relationship between electricity consumption and economic growth disappears for lower-income levels. We can conclude that implementing green economy policies in the context of sustainable development is a reasonable choice for developing countries, provided that it is supported by developed nations.
  • Article
    Citation Count: 10
    THE TWIN DEFICITS IN SELECTED CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN ECONOMIES: BOUNDS TESTING APPROACH WITH CAUSALITY ANALYSIS
    (inst Economic Forecasting, 2014) Telatar, Mustafa Erdinç; Iyidogan, Pelin Varol; Telatar, Erdinc
    The aim of our paper is to explore empirically the existence of the long-run relationship and the direction of causality between the budget and current account deficits for some selected Central and Eastern European economies. Bulgaria, Latvia, Lithuania, Poland, Romania, Serbia and Slovenia are the sample countries. The empirical analysis hinges on the Pesaran, Shin, and Smith (2001) bounds testing approach to co-integration and Granger non-causality. No evidence in favor of twin deficits hypothesis has been obtained for the selected countries, except for Bulgaria, as the results support non-causality.
  • Article
    Citation Count: 7
    Türkiye için sabit ve zaman değişken katsayılı ampirik mali kural tahminleri
    (2013) Telatar, Mustafa Erdinç; Telatar, Erdinç
    Bu çalışmada sık hükümet değişikliklerinin, ekonomik şokların ve krizlerinyaşandığı 1987-2007 döneminde Türkiyede maliye politikası ampirik malikurallar tahmin edilerek incelenmektedir. Hem sabit hem de zaman değişkenkatsayılı modeller kullanılmaktadır. Ampirik sonuçlarımız Türkiyede maliyepolitikasının sabit katsayılı değil, zaman değişken katsayılı modeller kullanılarakdaha iyi analiz edilebileceğini açık bir şekilde göstermektedir. Örtük mali kuraluygulamalarının ağırlık kazandığı 2000li yıllarda birincil fazlanın, öncekidönemlere nazaran, genelde daha konjonktür karşıtı bir nitelik taşıdığı, borçstokuna daha fazla tepki verdiği anlaşılmaktadır. Ayrıca, 1994, 1999 ve 2001yıllarında yaşanan krizlerin ardından maliye politikasında önemli değişikliklerolduğu bulunmuştur. Bulgularımız özellikle 1991, 1999 ve 2002 yıllarındakigenel seçim dönemlerinde, birincil fazlanın borç stokuna tepkisinde belirgin birzayıflama veya düşme olduğuna işaret etmektedir.
  • Article
    Citation Count: 6
    Time series behaviour of the real interest rates in transition economies
    (Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd, 2015) Telatar, Mustafa Erdinç; Telatar, Erdinc; Hasanov, Mubariz
    Stationarity properties of real interest rates are examined for 21 transition economies. Owing to transaction costs and other frictions, it is quite plausible that we are dealing with potential non-linearities in the real interest rate. Therefore we examine stationarity of the real interest rate allowing for non-linearities and asymmetric adjustment with smooth structural change in the data generating process. Our findings suggest that taking account of non-linearities in the data generating process results in a rejection of the unit root null hypothesis for some countries which seem to be non-stationary according to conventional unit root tests. This finding points to the importance of allowing for both structural breaks and asymmetric adjustment in the real interest rate series of transition countries.
  • Doctoral Thesis
    Derin öğrenme yöntemleri ile elektrik fiyat tahmini: Türkiye gün öncesi elektrik piyasası uygulaması
    (2022) Telatar, Mustafa Erdinç; Telatar, Mustafa Erdinç
    Bu çalışma, Türkiye gün öncesi elektrik piyasasında, sonraki 24 saatlik piyasa takas fiyatlarını (PTF) tutarlı bir şekilde tahmin etmek için, çeşitli derin öğrenme yöntemlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, 'öz-dikkat katmanlı dönüştürücü kodlayıcı-çözücü model' ve ayrıca on iki tane de 'RNN tabanlı model' oluşturulmuştur. Çalışmada, 2017-2021 dönemi için EPİAŞ Şeffaflık Platformu'ndan sağlanan saatlik üretim, tüketim ve piyasa takas fiyatı verileri kullanılmıştır. Bahsi geçen dönem ve veri için öz-dikkat katmanlı dönüştürücü kodlayıcı-çözücü ağ modeli elektrik fiyatlarını yüksek tutarlılıkla tahmin etmiştir. Bu model veride kullanılan COVID-19 kukla özelliği sayesinde, veride gruplama yaparak, normal dönem ve COVID-19 dönemini ayrı ayrı öğrenerek, dönemsel tahminlerde de yüksek tutarlılık elde etmiştir. Oluşturulan öz-dikkat katmanlı dönüştürücü kodlayıcı-çözücü modelin ne kadar başarılı olduğunu test etmek için, on iki tane RNN (Tekrarlayan Sinir Ağı) tabanlı model, aynı veri seti ile ayrıca test edilmiştir. Çalışmada oluşturulmuş RNN tabanlı modeller fiyatları başarılı bir şekilde tahmin etse de bu modellerden hiçbiri öz-dikkat katmanlı dönüştürücü kodlayıcı-çözücü modelin tahmin gücüne ulaşamamıştır. Diğer yandan, öz-dikkat katmanlı dönüştürücü kodlayıcı-çözücü modelin, elektrik fiyatlarının tahmininde ilk kez kullanılması ise bu çalışmanın alana en önemli katkısı olmuştur.
  • Master Thesis
    Hastanelerde hizmet kalitesi değerlendirilmesi, özel bir hastane uygulaması
    (2019) Telatar, Mustafa Erdinç; Telatar, Mustafa Erdinç
    Bu çalışmada, sağlık kurumlarında algılanan ve beklenen hizmet kalitesi düzeyleri ölçülmüş ve algılanan ve beklenen hizmet kalitesinin hastaların sosyo-demografik özelliklerine göre değişip değişmediği araştırılmıştır. Araştırma İstanbul'da bir özel hastanede gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Parasuraman vd. (1988) tarafından geliştirilen SERVQUAL ölçeğinin Babakus ve Mangold (1992) tarafından sağlık sektörüne uyarlanmış hali kullanılmıştır. Hastaların cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu, medeni durumu ve geliri araştırmanın bağımsız değişkenlerini oluşturmaktadır. Toplam algılanan ve beklenen hizmet kalitesi ve hizmet kalitesinin fiziksel özellikleri, güvenilirlik, heveslilik, güvence ve empati boyutları ise bağımlı değişkenlerdir. Araştırma sonucunda sosyo demografik özelliklerinden cinsiyet ve eğitim durumu ile beklenen ve algılanan hizmet kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Medeni durum, yaş ve gelir ile beklenen ve algılanan hizmet kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
  • Doctoral Thesis
    Kurumsallaşma ve ihracat performansı ilişkisi: Türkiye örneği
    (2019) Telatar, Mustafa Erdinç; Telatar, Erdinç
    Globalleşmenin etkisiyle dünya ticaretinde ihracatın önemi artmış ve bu artış firmaların ihracat performanslarını ve kurumsallaşmalarını etkilemiştir. Küresel boyutta bir serbest pazar oluşturma isteği firmaların uluslararası faaliyetlerini yöneticiler ve araştırmacılar için önemli bir hale getirmektedir. Bu etkiyle birlikte firmaların ayrı ayrı ihracat performanslarını ve özellikle kurumsallaşmasını inceleyen araştırmalar da son yıllarda giderek önem kazanmıştır. Kurumsallaşma, işletmenin kişilerden ziyade, farklı bir kimlik kazanması için kurallara, standartlara, prosedürlere sahip olması, kendine has karşılama biçimlerini, iş görme yöntemlerini benimsemesi sürecidir. Kurumsallaşma ile ilgili yapılan çalışmaların daha çok aile şirketlerinin kurumsallaşması konusunda yapıldığı görülmektedir. İhracat performansı ise genel olarak işletmenin uluslar arası satışlardan elde ettiği çıktılar şeklinde tanımlanmaktadır. İhracat performansı ile ilgili çalışmalara bakıldığında ihracat performansı belirleyicilerine odaklanıldığı ve literatürde konuyla ilgili ortak bir görüş olmadığı görülmektedir. Bu tez çalışması kurumsallaşma ve ihracat performansı arasında bir ilişkinin olup olmadığını araştırarak mevcut literatüre katkı sağlamaktadır. Çalışma bulguları ihracat performansının kurumsallaşmayı artırdığını göstermektedir. Bu bağlamda Türkiye'de ihracat yapan firmaların ihracat oranlarını artırarak, kurumsallaşma oranlarını artırdıkları bulgusuna ulaşılmıştır.
  • Master Thesis
    Muhasebe-finansman ve bilişim teknolojileri eğitim programlarında fayda-maliyet analizi
    (2014) Telatar, Mustafa Erdinç; Telatar, Mustafa Erdinç
    Bu çalışmada Bilişim Teknolojileri alanı ile Muhasebe-Finansman alanı eğitim programlarının fayda-maliyet analizi yapılması amaçlanmıştır. Araştırma temelde nicel bir çalışma olup, sosyal olguların ifade edilmesinde nitel araştırmadan faydalanılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde muhasebe finansman alanında eğitim veren 82 okul ile bilişim teknolojileri alanında eğitim veren 175 okul, ayrıca bu alanlarda eğitim gören öğrenciler ve bu alanlardan mezun olan kişiler oluşturmaktadır. Örneklem grubu olarak İstanbul ilinde bulunan ve rastgele seçilen üç okul, bu okullarda eğitim gören 50 öğrenci ve bu eğitim programlarından mezun olan her iki programdan 50'şer öğrenci belirlenmiştir. Verilerin toplanması bu örneklemde yer alan okulların yöneticileri, bu alanlarda eğitim alan öğrenciler ve alanlardan mezun olan kişilerle yapılan görüşmeler sonucunda gerçekleşmiştir. Literatür taraması ile daha önce ilgili eğitim programları açısından bu denli kapsamlı hiçbir fayda-maliyet analizine rastlanmadığı tespit edilmiştir. Araştırma bu açıdan önem kazanmıştır. Fakat yine aynı nedenle değerlendirme sadece çalışma içinde elde edilen verilerin kendi aralarında yapılmıştır. Analiz uygulanırken 'Geri Ödeme Süresi' yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bilişim teknolojileri ile muhasebe finansman alanlarına ait toplam maliyetlerin benzerlik gösterdiği görülmüştür. Alanlar arasında faydalar karşılaştırıldığında, eğitim görülen sektörde çalışılması halinde bilişim teknolojileri mezunu öğrencilerin, muhasebe finansman alanı mezunu öğrencilerden daha çok ekonomik fayda elde ettiği görülmüştür. Muhasebe finansman alanı mezunlarının eğitim görülen sektörde ya da sektör dışında çalışması açısından yüksek tutarda ekonomik fayda farkının olmadığı görülmüştür. Buna karşın bilişim teknolojileri alanı mezunlarının sektör dışında çalışması halinde ekonomik kazançları düşmektedir. Devletin ya da ailelerin yaptıkları eğitim harcamalarını bir yatırım olarak düşünmek gerekirse bu yatırımın geri ödeme süresi bu yatırımın katlanılabilirliği açısından önemlidir. Muhasebe finansman alanı için kişisel maliyetler ortalama 5 ay içinde, kamu maliyetleri ise ortalama 33 ay içinde geri kazandırılabilmektedir. Bilişim teknolojileri alanı için ise kişisel maliyetler ortalama 4 ay içinde, kamu maliyetleri ise 25 ay içinde geri kazandırılabilmektedir. Çalışmada mezunlardan, bu alanlarda eğitim almanın kendilerine sağladığı faydaları belirtmeleri istenmiştir. Mezunların verdikleri bilgilere göre alanlara ait sosyal faydalar şu şekilde ifade edilmiştir; Kişi orta öğretim kurumu ile sosyal ortam sahibi olmuş, kendini ifade edebilme imkanı bulmuş ve alınan eğitimin gerektirdiği temel bilgi donanımına sahip olarak bu eğitim kademesini tamamlamıştır. Buna göre eğitim programlarından mezun olan bir öğrenci, bir üst eğitim kurumuna geçiş yapabilmek için ihtiyaç duyulan eğitim kademesini tamamlamış olmaktadır. Bu eğitim kademesini tamamlamış olmak kişinin sosyal statüsünü ilköğretim seviyesinden, orta öğretim seviyesine çekmektedir. Orta öğretim kademesini bitirmenin yanı sıra bu mesleki eğitim programlarından mezun olan kişilere, meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkı verilmesi de akademik açıdan başarının artmasını sağladığı ifade edilmiştir. Bu nedenle mesleki eğitimin kişiye bir üst eğitim programına devam etme ya da doğrudan iş hayatına atılma gibi seçenekler sunabildiği görülmektedir. Ayrıca muhasebe finansman ya da bilişim teknolojileri alanlarında eğitim gören kişilerin sektöre yaptıkları katma değerde tartışmasız oldukça yüksektir. Bu eğitim programları ile sektörel büyüme sağlanmış ve piyasadaki ara eleman ihtiyacı dönemsel olarak karşılanmıştır. Eğitim programları yatırımlarının geri ödeme süresinin yatırımın yapılabilirliği açısından oldukça kısa olduğu görülmüştür. Bu nedenle ilgili eğitim programlarına yapılan yatırımların arttırılarak devam ettirilmesi önerilmektedir. Ayrıca eğitim programlarının bir yatırım projesi olduğu ve bu alanlarda yatırım yapılmadan önce mutlaka fayda maliyet analizinin yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle bu konuda daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılması önerilmektedir.
  • Master Thesis
    Kadının bankacılık sektöründe segment olarak konumlandırılması
    (2016) Telatar, Mustafa Erdinç; Telatar, M. Erdinç
    Bu araştırma ile kadın; bankacılıkta segment olarak konumlandırılmaya çalışıldı. Öncelikle Türkiye'de banka ile tanışmamış olan kadın nüfusu ve buna bağlı diğer faktörlerin istatistikleri araştırıldı. Sonuçların yüksek çıkmasıyla bu çalışmanın gereği ortaya konulmuş oldu. Çalışma kapsamında kadınlar gelirleri ve yaptıkları iş kapsamında segmente edildi. Bireysel segmentte kadınların birikimlerini değerlendirme şekilleri ve ihtiyaçları incelenip, uygun ürün ve hizmetler tasarlandı. İşletme segmentinde girişimcilik konusu üzerinde durularak iş yeri açmak isteyen kadınlara yönelik yollar çizildi. Tarım segmentinde ise tarımda kadının önemi vurgulanarak yine kadının ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetler belirlendi. En önemli konu ise belirlenen ürün ve hizmetlerin kadınlara nasıl ulaştırılacağı oldu. Çalışma; kadının hem hayattaki hem de çalışma hayatındaki yeri, önemi ve katkılarının belirlenip, bankacılıkta farklı olarak neler yapılabileceği ile sonuçlandırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Banka, Kadın, Segmentasyon, Girişimcilik, Hizmet, Pazarlama
  • Article
    Citation Count: 4
    Real convergence in selected OECD countries
    (2013) Telatar, Mustafa Erdinç; Telatar, Erdinç; Telatar, Funda
    Bu çalışmanın amacı, 1950-2008 periyodunda 21 OECD ülkesi için yakınsama hipotezini sınamaktır. Doğrusal Dickey Fuller (ADF) test sonuçları, hem ortalamadan çıkarılmış çıktı serilerinde ve hem de her bir OECD ülkesinin fi ili GDP serilerinin ABDnin GDP serilerinden farkını ifade eden serilerde yakınsamanın olmadığı anlamına gelen birim kökün varlığını desteklemektedir. Çalışmada kullanılan serilerin doğrusal olmaması halinde, doğrusal olmayan birim kök testleri ADF birim kök testine bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Doğrusal olmayan test sonuçları, seçilmiş OECD ekonomileri arasında doğrusal olmayan çıktı yakınsaması kanıtlarını destekleyerek, serilerde birim kökün varlığını ifade eden boşluk hipotezini red etmektedir.