Keleş, Gonca

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Keleş G.
KELEŞ Gonca
Keles, G.
Keleş, G.
Gonca KELES
Gonca, Keleş
Keles, Gonca
Çayır Keleş G.
Keleș G.
G., Keleş
Gonca Keleş
Keleş, Gonca
KELES Gonca
Keleş Gonca
Keles Gonca
Gonca Keles
Cayir Keles G.
Keles G.
Gonca KELEŞ
Job Title
Prof.Dr.
Email Address
gonca.keles@okan.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

1

Articles

1

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Article
    Citation Count: 0
    Dental Biyofilme Bağlı Gingivitis Tedavisinin Hastaların Tat Algıları Üzerine Etkisi
    (2023) Keleş, Gonca; Kayahan, Mehmet Baybora; Keleş, Gonca; Koran, Serpil Melek Altan; Periodontoloji / Periodontology
    Giriş ve Amaç: Tat algısı, genetik, yapısal ve çevresel pek çok faktöre bağlıdır. Kronik inflamasyonun, tat bozukluklarında et- ken faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, dental biyofilme bağlı, inflamatuar karakterde bir dişeti hasta- lığı olan gingivitisli hastaların, tedavi sonrası tat algılarındaki değişiminin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada hastaların başlangıç periodon- tal durumu Quigley-Hein plak indeksi (Turesky modifikasyo- nu), gingival indeks, sondalamada kanama ve sondalanabilir cep derinliğini içeren periodontal indeks ve ölçümlerle; tat algıları, 6-n propiltiourasil (PROP) (0.32 mmol/l) ve NaCl (0.1 mol/l) solüsyonları ile ağız çalkalatılıp Etiketli Büyüklük Skala- sı kullanılarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen orta ve şiddetli gingivitisi olan hastalara Faz I tedavi uygulandı. Pe- riodontal değerlendirmeler ve tat algısı değerlendirmeleri 1. haftada ve 1. ayda tekrarlandı. Veriler IBM SPSS 21.0 programı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubu; 16’sı kadın (27.88 ± 0.93 yaş ort.) ve 15’i erkek (28.6 ± 1.3 yaş ort.) 31 hastadan oluştu. Demografik verilerde istatistiksel olarak bir farklılık bulunmadı. Hastaların başlangıca göre 1. hafta ve 1. ayda değerlendiren tüm klinik parametrelerinde istatistiksel anlamlı düzeyde iyileşme göz- lendi (p <0.05). PROP ve NaCl solüsyonları ile değerlendirilen tat algılarında, yine başlangıca göre tedavi sonrası 1. hafta ve 1. ay değerlendirmelerinde anlamlı düzeyde artış gözlendi (p <0.001). Sonuç: Çalışmada periodontal tedavi sonrası orta ve şiddetli gingivitis hastalarında klinik parametrelerdeki iyileşme ile ko- rele olarak tat algılarında anlamlı düzeyde artış gözlendi. Kısıtlı bir popülasyonda yapılan bu çalışmanın hastalardan geri bil- dirimin alındığı, proinflamatuar sitokin değişimlerinin de de- ğerlendirildiği daha kapsamlı çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.