Çayla, İlker

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Cayla Ilker
Ilker CAYLA
CAYLA İlker
Çayla, İLker
ÇAYLA İlker
İlker CAYLA
CAYLA Ilker
İlker Cayla
İlker ÇAYLA
Cayla İlker
İlker, Çayla
İ., Çayla
Ilker Cayla
Cayla, I.
Çayla, İ.
Cayla, Ilker
Cayla, İlker
Çayla, İlker
İlker Çayla
Cayla, İ.
Çayla İlker
Job Title
Dr.Öğr.Üyesi
Email Address
ilker.cayla@okan.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

3

Articles

2

Citation Count

0

Supervised Theses

1

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Article
    Citation Count: 0
    Ulusaşırı şslam ve Milliyetçilik: Bir Sosyal-CoŞrafi Tahayyül Olarak Köln Merkez Camii
    (2014) Çayla, İlker; Çayla, İlker; Sosyoloji / Sociology
    Küreselleşme ulusal sınırların ötesinde, geniş sermaye, ürünler, insanlar ve enformasyon akışında kendini gösteren eşi görülmemiş derecede karşılıklı baŞa yol açan bir süreçtir. Küreselleşmenin bir görüngüsü göçmenlerin ve göçmen topluluklarının ulusaşırılaşmasıdır. Göçmenler yalnızca ev sahibi ülke ile deŞil, göçmen-veren topluluklarla da kültürel, sosyal, ekonomik baŞlarını devam ettirerek yeni sosyal uzamlar ve yeni kimlikler oluşturarak ulus devletleri aşmaktadırlar. Bu makale sınır ötesi karşılıklı etkileşimlerin, ilişkilerin ve ulusaşırı dinselliŞin kurumsal niteliklerinin yeni biçimlerini ortaya çıkarmayı hedeflemiştir. Araştırmanın odak noktası Almanya'da ulusaşırı şslami kurumların en büyüklerinden biri olan Diyanet şşleri Türk-şslam BirliŞi (DşTşB)'dir. Bu makalede benimsenen yaklaşım küreselleşme ile baŞlantılı olan ulusaşırı sosyal uzamların ve kimlik politikalarının yanı sıra toplumsal tahayyülleri içermiştir. Çalışma, şslam'ın ulusaşırı bir güç olarak ortaya çıkmasının, devletler ve topluluklar arasında geleneksel coŞrafi ve soysal uzam kavramının ötesinde bir rekabete sebep olduŞunu ve \"ulusaşırı milliyetçiliŞin\" doŞuşuna yol açtıŞını ortaya koymaktadır
  • Master Thesis
    İstanbul Ermeni cemaatinde kültürün korunması ve kuşaklararası aktarımı
    (2021) Çayla, İlker; Çayla, İlker; Sosyoloji / Sociology
    Bu tez yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan Ermenilerin kültürlerinin nasıl eridiği ve yeni gelen kuşakların değişen yaşam koşulları içerisinde nasıl asimile olduklarını incelemektedir. Ermenilerin Anadolu'da varlık göstermeye başladıkları ilk dönemlerden günümüze kadar gelen tarihsel süreç ele alınmış, 1915 ve sonrasındaki tarihsel ve politik sürecin Ermeni cemaati üzerindeki etkileri, bu etkilerin, toplum içerisinde yaşadıkları baskıların kendi kültürlerini yaşamalarında nasıl bir etkisi olduğu araştırılmıştır. Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte kültürel asimilasyon biraz daha hızlanmış, kamusal alanda Türkçe konuşma zorunluluğunun getirilmesi, gayrimüslim vatandaşlara karşı uygulanan ayrımcı devlet politikaları, toplum içerisinde oluşan huzurluk ve güvensizlik hali gayrimüslim vatandaşlar için kendi topraklarında yaşamayı daha da zor bir hale getirmiştir. Araştırma kapsamında tarihsel anlamda mümkün olduğunca geriye gidip üst kuşak vatandaşlardan bu ayrımcı devlet politikalarının hem günlük hayatlarındaki hem de sonraki süreçlerdeki etkileri ve kendi içlerinde cemaat içi ilişkilerini, kültürlerini nasıl korudukları ve nasıl aktardıkları incelenmiştir.
  • Article
    Citation Count: 0
    Ulusaşırı islam ve milliyetçilik: Bir sosyal-coşrafi tahayyül olarak Köln merkez camii
    (2014) Çayla, İlker; Çayla, İlker; Sosyoloji / Sociology
    Küreselleşme ulusal sınırların ötesinde, geniş sermaye, ürünler, insanlar veenformasyon akışında kendini gösteren eşi görülmemiş derecede karşılıklı bağayol açan bir süreçtir. Küreselleşmenin bir görüngüsü göçmenlerin ve göçmentopluluklarının ulusaşırılaşmasıdır. Göçmenler yalnızca ev sahibi ülke ile değil,göçmen-veren topluluklarla da kültürel, sosyal, ekonomik bağlarını devamettirerek yeni sosyal uzamlar ve yeni kimlikler oluşturarak ulus devletleriaşmaktadırlar. Bu makale sınır ötesi karşılıklı etkileşimlerin, ilişkilerin veulusaşırı dinselliŞin kurumsal niteliklerinin yeni biçimlerini ortaya çıkarmayıhedeflemiştir. Araştırmanın odak noktası Almanyada ulusaşırı şslami kurumlarınen büyüklerinden biri olan Diyanet işleri Türk-islam Birliği (DİTİB)dir. Bumakalede benimsenen yaklaşım küreselleşme ile bağlantılı olan ulusaşırı sosyaluzamların ve kimlik politikalarının yanı sıra toplumsal tahayyülleri içermiştir.Çalışma, islamın ulusaşırı bir güç olarak ortaya çıkmasının, devletler vetopluluklar arasında geleneksel coğrafi ve soysal uzam kavramının ötesinde birrekabete sebep olduğunu ve ulusaşırı milliyetçiliŞin doŞuşuna yol açtığınıortaya koymaktadır.