Kapancık, Sercan

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Sercan, Kapancık
Kapancik S.
Kapancık, S.
S., Kapancık
Kapancik, S.
Sercan KAPANCiK
KAPANCiK Sercan
Sercan KAPANCIK
KAPANCIK Sercan
Sercan Kapancık
Kapancık Sercan
Sercan Kapancik
Kapancik, Sercan
Kapancık, Sercan
Kapancik Sercan
Job Title
Dr.Öğr.Üyesi
Email Address
sercan.kapancik@okan.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

1

Articles

0

Citation Count

0

Supervised Theses

1

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Master Thesis
    Beden kütle indeks düzeylerine göre normal ve obez olan bireylerin beslenme davranışlarının incelenmesi
    (2022) Ortakcı, Özlem; Kapancık, Sercan; Tıbbi Biyokimya / Medical Biochemistry
    Amaç: Bu çalışma BKİ düzeylerine göre normal ve obez olan bireylerin yeme tutum testi ile beslenme davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel türde yapılmış bu araştırmanın etik kurul raporu alınmış olup evreni, Diyetdem sağlıklı beslenme ve danışmanlık merkezine 1–30 Ağustos 2022 tarihleri arasında başvurmuş olan 18-65 yaş arası gönüllü bireyler olarak belirlenmiştir. Araştırmada BKİ düzeylerine göre 60 kişi normal (18.50-24.99 kg/m2) ve 60 kişi obez (≥30,0 kg/m2) olan toplam 120 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak 27 soruluk anket formu (Ek-1) ve 40 soruluk yeme tutum testi (Ek-2) kullanılmıştır. Bulgular: Obez bireylerin, normal bireylere göre daha yüksek yeme bozukluğu riskine sahip olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Ayrıca; ilköğretim ve ortaöğretim seviyesine mensup bireyler, lisans mezunlarından daha yüksek riskli yeme tutumu puanına sahiplerdir (p<0,05). Bununla beraber, günlük beslenmesinde ara öğün, düzenli kahvaltı ve düzenli akşam yemeği tüketmeyenlerin, öğün saatleri düzenli olmayanların, her gün dışarıdan beslenen ve ağırlıklı olarak fast food tercih eden bireylerin yeme bozukluğu riskinin daha fazla olduğu bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Beslenme kökenli gelişen hastalıkların en sık görülenleri yeme bozukluğu ve obezitedir. Bu hastalıkların önlenmesi için beslenme eğitiminin rolü oldukça önemlidir. Bu hastalıkların tedavisinde diyetisyen ile birlikte psikolog ve psikiyatristin de koordineli olarak çalışması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: BKİ, beslenme, yeme tutumu