Geleneksel PMMA, Modifiye MMA ve Poliamid Protez Kaide Materyallerinin Farklı İçeceklere Karşı Renk Stabilitesi

dc.authoridDESTE GOKAY, Gonca/0000-0002-5481-0063
dc.contributor.authorAğan, Hatice
dc.contributor.authorGökay, Gonca Deste
dc.contributor.authorOyar, Perihan
dc.contributor.authorDurkan, Rukiye
dc.contributor.authorGürbüz, Ayhan
dc.contributor.otherProtetik Diş Tedavisi / Prosthetic Dental Treatment
dc.date.accessioned2024-05-25T11:39:07Z
dc.date.available2024-05-25T11:39:07Z
dc.date.issued2023
dc.departmentOkan Universityen_US
dc.department-tempT.C. SAĞLIK BAKANLIĞI,BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ,HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ,İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ,ANKARA ÜNİVERSİTESİen_US
dc.descriptionDESTE GOKAY, Gonca/0000-0002-5481-0063en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı, yaygın olarak tüketilen içeceklerin farklı zaman aralıklarında protez kaide materyallerinin renk stabilitesi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Konvansiyonel polimetilmetakrilat (PMMA) (Meliodent), modifiye metilmetakrilat (MMA) (Bre-Crystal ve Acryfee) ve poliamid (Bre-Flex, Flexinylon ve T Crystal) akrilik rezinlerden oluşan 20 disk şeklinde (10 mm çap, 2 mm kalınlık) örnek pürüzsüz ve pürüzlü yüzeylerde hazırlandı. Tüm örneklerin başlangıç rengi kolorimetre ile ölçüldü (T0). Her örnek kahve, kola, çay ve distile suya daldırıldı. Örneklerin rengi 1 günlük (T1), 12 günlük (T2) ve 36 günlük (T3) daldırma sürelerinden sonra tekrar ölçüldü. Her örnek için ortalama renk değişikliklerini (∆E) hesaplamak için CIE L*a*b* sistemi kullanıldı. Elde edilen veriler 0,95 güven aralığında ANOVA ve Bonferroni testleri kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Bulgular: Pürüzsüz ve pürüzlü yüzeyler arasında renk değişimi açısından zaman veya içecekten bağımsız olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Tüm zaman aralıklarında, modifiye MMA (Bre-cystal) daha yüksek renk stabilitesi gösterdi (p<0,05). Zamandan bağımsız olarak, kolaya daldırılan modifiye MMA (Acryfree) ve konvansiyonel PMMA (Meliodent) örnekleri, istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük renk stabilitesi sergiledi (p<0,05). Sonuç: Çalışmada kullanılan içecekler, T1 ve T3 periyodlarından sonra distile suya göre istatistiksel olarak anlamlı bir renk değişimine neden olmadı. NBS sistemine göre T3 periyodundan sonra renk değişimleri “hafif” ile “çok” arasındaydı. Modifiye MMA rezin (Brecrystal), uzun süreli kullanımda yüksek renk stabilitesi nedeniyle PMMA alerjisi olan hastalarda protez kaide materyali olarak öne çıkabilir.en_US
dc.identifier.citation0
dc.identifier.doi10.4274/meandros.galenos.2022.33716
dc.identifier.endpage203en_US
dc.identifier.issn2149-9063
dc.identifier.issn2149-9063
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage198en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.4274/meandros.galenos.2022.33716
dc.identifier.volume24en_US
dc.identifier.wosWOS:001154629400010
dc.institutionauthorDurkan, Rukiye
dc.institutionauthorDurkan, Rukiye
dc.language.isoen
dc.publisherGalenos Publ Houseen_US
dc.relation.ispartofMeandros Medical And Dental Journalen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectColor stabilityen_US
dc.subjectdenture baseen_US
dc.subjectacrylic resinen_US
dc.subjectPMMAen_US
dc.subjectmodified MMAen_US
dc.subjectpolyamideen_US
dc.subjectpolymersen_US
dc.titleGeleneksel PMMA, Modifiye MMA ve Poliamid Protez Kaide Materyallerinin Farklı İçeceklere Karşı Renk Stabilitesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationbb6eaac4-8520-4ab0-94b6-3eeddb11c13e
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoverybb6eaac4-8520-4ab0-94b6-3eeddb11c13e
relation.isOrgUnitOfPublication436b3c72-243c-4a2c-b7b8-c99fdf2046c0
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery436b3c72-243c-4a2c-b7b8-c99fdf2046c0

Files