17. Yüzyıl Hollanda Resim Sanatında Yiyecek-İçecek Öğeleri: Portre, Tür ve Ölüdoğa Sanatından Örneklerle

dc.contributor.authorAy, Defne Akdeniz
dc.date.accessioned2024-11-15T19:42:15Z
dc.date.available2024-11-15T19:42:15Z
dc.date.issued2017
dc.departmentOkan Universityen_US
dc.department-tempİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstract17. yüzyılda Hollanda'da yaşanan siyasi, ekonomik, dini ve sosyal değişiklikler bölgeninsanat anlayışında değişimlere neden olmuştur. Protestanlar'ın kiliselerdeki İncilsahnelerinin tasvir edildiği eserlere karşı çıkmasıyla sanat, dinsel olandan din dışınaevrilmiştir. Bu nedenle, dini sanat eserleri ile geçimini sağlayan sanatçılar büyük geçimsıkıntısı yaşamaya başlamışlardır. Hollanda'nın Altın Çağı olarak isimlendirilen budönemde sanatta günlük yaşamdan sahneler yer bulmaya başlamıştır. Bu dönemde üretileneserler arasında tavernalarda, pazarlarda, mutfaklarda ve çeşitli kutlamalardaki insanlarınyiyecek-içecek öğeleriyle kuşatılmış portreleri bulunur. Bu anlamda yiyecek ve içecek,Hollandalı sanatçıların krizden çıkmasında önemli bir kaynak olmuştur. Balıkçılık, ticaretve imalat ile beraber görülen yiyecek-içecek ve baharat zenginliği sanatçıların eserlerineyansımıştır. Yeni sanat anlayışının ortaya çıkardığı portre, tür (janr) ve ölüdoğa resimtürleri sayesinde dönemin yeme-içme dünyası hakkında geniş bilgi sahibi olmak mümkünolmuştur. Bu çalışma resim sanatına ait sayısız eserin verildiği 17. Yüzyılda Hollanda'daeser veren büyük ustalardan Frans Hals, Jan Steen, Job Berckheyde, Johannes Vermeer veWillem Claesz. Heda'nın yeme-içme dünyasına ışık tutan portre, tür ve ölüdoğaresimlerini sosyal ve imgesel bağlamda incelemeyi amaçlamıştıren_US
dc.identifier.citation3
dc.identifier.doi[TRDIZIN-DOI-BELIRLENECEK-213]
dc.identifier.endpage95en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage76en_US
dc.identifier.trdizinid257403
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/257403/17-yuzyil-hollanda-resim-sanatinda-yiyecek-icecek-ogeleri-portre-tur-ve-oludoga-sanatindan-orneklerle
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/7266
dc.identifier.volume5en_US
dc.institutionauthorAy, Defne Akdeniz
dc.language.isotr
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOtelciliken_US
dc.subjectKonaklamaen_US
dc.subjectSpor ve Turizmen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.subjectSanaten_US
dc.title17. Yüzyıl Hollanda Resim Sanatında Yiyecek-İçecek Öğeleri: Portre, Tür ve Ölüdoğa Sanatından Örneklerleen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files