Yetişkin bireylerde diyet enerji yoğunluğunun diyet kalitesi ve antropometrik ölçüm değerleri ile olan ilişkisi

dc.contributor.advisorÖzcan, Burcu Ateş
dc.contributor.authorYıldırım, Meltem Pınar
dc.contributor.otherBilgisayar Mühendisliği / Computer Engineering
dc.date.accessioned2024-08-07T20:04:28Z
dc.date.available2024-08-07T20:04:28Z
dc.date.issued2020
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışma, yetişkin bireylerde diyet enerji yoğunluğunun, diyet kalitesi ve antropometrik ölçümlerle ile olan ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, İstanbul İli, Tuzla, Kartal, Pendik ilçelerinde 19-65 yaş arası 271 yetişkin bireyle yürütülmüştür. Katılımcılardan anket formu, fiziksel aktivite saptama formu, 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı alınmıştır. Diyet kalitesinin belirlenmesinde 'Diyet Kalite İndeksi- Uluslararası (DKİ-U)' kullanılmıştır. Buna göre, katılımcıların diyet enerji yoğunluğu 'sadece katı yiyecekler' ve 'katı yiyecekler + içecekler' olmak üzere iki farklı hesaplama yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalamaları 27,99±10,60 yıldır. Katılımcıların 'sadece katı yiyecekler' ortalama diyet enerji yoğunluğu 1,43±0,49, 'Katı yiyecekler + içecek' ortalama diyet enerji yoğunluğu 1,19±0,42 olup, erkeklerin değerleri kadınlardan daha yüksektir (p>0.05). Katılımcıların diyet kalite indeksi 47,8±9,79 olup erkeklerin indeks puanları kadınlardan daha yüksektir (p>0,05). İyi diyet kalitesine sahip katılımcıların diyet enerji yoğunluğu, kötü diyet kalitesi olanlardan daha düşüktür (p<0.001). Hem 'sadece katı yiyecekler' hem de 'katı yiyecekler + içecekler' için belirlenen diyet enerji yoğunlukları ile diyet kalitesi arasında negatif yönlü anlamlı, BKİ, vücut ağırlığı, bel/boy ve bel/kalça oranları arasında pozitif yönlü anlamsız ilişkiler bulunmuştur. Yüksek diyet enerji yoğunluklu bir beslenme şekli diyet kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Tüm bu etkiler antropometrik ölçümler ve besin ögesi alımları üzerinde olumsuz sonuç göstermektedir. Bu durum ise kronik hastalıkların gelişim riski açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple sağlığın korunması ve iyileştirilmesi için diyet enerji yoğunluğunun azaltıldığı diyet modellerinin tercih edilmesi önemlidir. Bu doğrultuda diyetisyenler, diyet planlarken sadece enerji hesabını değil diyet kalitesini de gözetmelidirler.
dc.description.abstractThis study was conducted to examine the relationship between dietary energy density and diet quality and anthropometric measurements in adult individuals. The study was conducted with 271 adult individuals aged 19-65 in Istanbul, Tuzla, Kartal, Pendik districts. Questionnaire form, physical activity determination form and 24-hour food consumption record were taken from the participants. 'Diet Quality Index- International (DQI-I)' was used to determine diet quality. Accordingly, the dietary energy intensity of the participants was calculated using two different calculation methods: 'solids only' and 'solids + drinks'. The average age of the individuals participating in the study is 27.99 ± 10.60 years. The average dietary energy density of the participants 'solid foods only' is 1.43 ± 0.49, the average dietary energy density of 'solid foods + beverages' is 1.19 ± 0.42, and the values of men are higher than women (p> 0.05). The diet quality index of the participants was 47.8 ± 9.79 and the index scores of men were higher than women (p> 0.05). The diet energy density of participants with good diet quality is lower than those with bad diet quality (p <0.001). There are significant negative correlations between dietary energy density and diet quality determined for both 'solid foods only' and 'solid foods + drinks' and positive meaningful relationships between BMI, body weight, waist / height and waist / hip ratios. A diet with a high diet energy density affects diet quality negatively. All these effects show negative results on anthropometric measurements and nutrient intakes. This is very important in terms of the risk of developing chronic diseases. For this reason, it is important to choose diet models in which dietary energy density is reduced in order to protect and improve health. Accordingly, dietitians should consider not only energy calculation but also diet quality when planning a diet.en
dc.identifier.endpage108en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=wf-FPgY-5qjHEzEoOgvMszHmuZd0TiMf0jb5h_K2GpmWX1ndZFWXMW9JhPNTzH7X
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4690
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=wf-FPgY-5qjHEzEoOgvMszHmuZd0TiMf0jb5h_K2GpmWX1ndZFWXMW9JhPNTzH7X
dc.institutionauthorYıldırım, Pınar
dc.institutionauthorYıldırım, Pınar
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectAntropometri
dc.subjectBeslenme
dc.subjectDiyet
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectAnthropometryen_US
dc.subjectEnerji yoğunluğu
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectDieten_US
dc.subjectGıda kalitesi
dc.subjectEnergy intensityen_US
dc.subjectVücut kitle indeksi
dc.subjectFood qualityen_US
dc.subjectBody mass indexen_US
dc.subjectYetişkinler
dc.subjectAdultsen_US
dc.titleYetişkin bireylerde diyet enerji yoğunluğunun diyet kalitesi ve antropometrik ölçüm değerleri ile olan ilişkisi
dc.titleThe relationship of the diet energy density with the diet quality and the anthropometric measurements in adult individualsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationd1a41069-c8b7-49f8-9d07-2597e46bab8c
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryd1a41069-c8b7-49f8-9d07-2597e46bab8c
relation.isOrgUnitOfPublicationc8741b9b-4455-4984-a245-360ece4aa1d9
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscoveryc8741b9b-4455-4984-a245-360ece4aa1d9

Files