Dental Biyofilme Bağlı Gingivitis Tedavisinin Hastaların Tat Algıları Üzerine Etkisi
dc.contributor.author | Şahin, Gökçe Aykol | |
dc.contributor.author | Kayahan, Mehmet Baybora | |
dc.contributor.author | Keleş, Gonca | |
dc.contributor.author | Koran, Serpil Melek Altan | |
dc.contributor.other | Periodontoloji / Periodontology | |
dc.date.accessioned | 2024-09-11T07:44:10Z | |
dc.date.available | 2024-09-11T07:44:10Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.department | Okan University | en_US |
dc.department-temp | İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ,İSTANBUL SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ,İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ,Tanımlanmamış Kurum | en_US |
dc.description.abstract | Giriş ve Amaç: Tat algısı, genetik, yapısal ve çevresel pek çok faktöre bağlıdır. Kronik inflamasyonun, tat bozukluklarında et- ken faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, dental biyofilme bağlı, inflamatuar karakterde bir dişeti hasta- lığı olan gingivitisli hastaların, tedavi sonrası tat algılarındaki değişiminin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada hastaların başlangıç periodon- tal durumu Quigley-Hein plak indeksi (Turesky modifikasyo- nu), gingival indeks, sondalamada kanama ve sondalanabilir cep derinliğini içeren periodontal indeks ve ölçümlerle; tat algıları, 6-n propiltiourasil (PROP) (0.32 mmol/l) ve NaCl (0.1 mol/l) solüsyonları ile ağız çalkalatılıp Etiketli Büyüklük Skala- sı kullanılarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen orta ve şiddetli gingivitisi olan hastalara Faz I tedavi uygulandı. Pe- riodontal değerlendirmeler ve tat algısı değerlendirmeleri 1. haftada ve 1. ayda tekrarlandı. Veriler IBM SPSS 21.0 programı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubu; 16’sı kadın (27.88 ± 0.93 yaş ort.) ve 15’i erkek (28.6 ± 1.3 yaş ort.) 31 hastadan oluştu. Demografik verilerde istatistiksel olarak bir farklılık bulunmadı. Hastaların başlangıca göre 1. hafta ve 1. ayda değerlendiren tüm klinik parametrelerinde istatistiksel anlamlı düzeyde iyileşme göz- lendi (p <0.05). PROP ve NaCl solüsyonları ile değerlendirilen tat algılarında, yine başlangıca göre tedavi sonrası 1. hafta ve 1. ay değerlendirmelerinde anlamlı düzeyde artış gözlendi (p <0.001). Sonuç: Çalışmada periodontal tedavi sonrası orta ve şiddetli gingivitis hastalarında klinik parametrelerdeki iyileşme ile ko- rele olarak tat algılarında anlamlı düzeyde artış gözlendi. Kısıtlı bir popülasyonda yapılan bu çalışmanın hastalardan geri bil- dirimin alındığı, proinflamatuar sitokin değişimlerinin de de- ğerlendirildiği daha kapsamlı çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır. | en_US |
dc.identifier.citation | 0 | |
dc.identifier.doi | 10.5505/yeditepe.2023.99810 | |
dc.identifier.endpage | 226 | en_US |
dc.identifier.issn | 2458-9586 | |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 220 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1242800 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.5505/yeditepe.2023.99810 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1242800/dental-biyofilme-bagli-gingivitis-tedavisinin-hastalarin-tat-algilari-uzerine-etkisi | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14517/6325 | |
dc.identifier.volume | 19 | en_US |
dc.institutionauthor | Keleş, Gonca | |
dc.institutionauthor | Keleş, Gonca | |
dc.language.iso | tr | |
dc.relation.ispartof | 7tepe Klinik | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Dental Biyofilme Bağlı Gingivitis Tedavisinin Hastaların Tat Algıları Üzerine Etkisi | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication | |
relation.isAuthorOfPublication | 480a09bb-efcd-4be7-86ae-b69ae45fccff | |
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery | 480a09bb-efcd-4be7-86ae-b69ae45fccff | |
relation.isOrgUnitOfPublication | 3815fc64-47c0-48f5-9b04-f48690b08270 | |
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery | 3815fc64-47c0-48f5-9b04-f48690b08270 |