Geleneksel Giresun mutfağından seçilen yemeklerin kalori ve besin değerlerinin hesaplanması ve düşük kalorili yeni tariflerin geliştirilmesi

dc.contributor.advisorŞensoy, Funda
dc.contributor.authorTığlı, Gökhan
dc.contributor.otherBeslenme ve Diyetetik / Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned2024-08-07T20:07:16Z
dc.date.available2024-08-07T20:07:16Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractToplum kültürünün temelini mutfak kültürü oluşturmaktadır. Toplum kendi gelişimi ile mutfak kültürünü geliştirir ve diğer toplumlardan etkilenir. Giresun mutfağında hızlı hazırlanan, ayaküstü atıştırılan yemek tarzı artarken haşıl, ceretta, celecaş gibi tarifler yavaş yavaş yeni nesillerin yemek listelerinden silinmektedir. Bu çalışmanın amacı da; bu yemek kültürünün devamlılığını sağlamak ve bunun yanında Giresun mutfağındaki bu tarifleri daha sağlıklı hale getirebilmektir. Araştırmacı tarafında belirlenen tariflerden 35 tanesinde iyileştirmeler yapılarak minimum %25 enerji düşüşü sağlanıp yeni tarifler hazırlanmıştır. Bu yemeklerin hem geleneksel hem de daha düşük kalorili olan yeni tarifleri hazırlanıp enerji ve besin öğesi değerleri hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler; Giresun Yemekleri, Sağlıklı Giresun Yemekleri, Düşük Kalorili Giresun Yemekleri
dc.description.abstractCulinary culture forms are the basis of community culture. The community develops it's own kitchen culture through its development and is influences by other societies. While Giresun's fast-prepared and fast consumed food style increases, recipes such as 'haşıl, ceretta, celecaş' are gradually being removed from new generations' lists. The aim of this study is; to ensure the continuity of this food culture and also to make these recipes more healthy in Giresun cuisine. 35 of the recipes determined by the researcher were improved and a minimum energy reduction of 25% was achieved and new recipes were prepared. Both traditional and lower calorie recipes of these dishes were prepared and energy and nutrient values were calculated. Keywords; Giresun Food, Healthy Giresun Food, Low Calorie Giresun Fooden
dc.identifier.endpage118en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/5020
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=Eb5EkakJlp3olBdo_wNEGcNdSVmBtlbiVIfCDD4OC2BavHjVGbMFNa3oaLwbhLh7
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBesin değeri
dc.subjectGiresun
dc.subjectKalorimetri
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectMutfak
dc.subjectNutritive valueen_US
dc.subjectTürk mutfağı
dc.subjectGiresunen_US
dc.subjectCalorimetryen_US
dc.subjectYemek pişirme
dc.subjectKitchenen_US
dc.subjectTurkish cuisineen_US
dc.subjectYemek tarifleri
dc.subjectCookingen_US
dc.subjectYemekler
dc.subjectRecipesen_US
dc.subjectDishesen_US
dc.subjectYöresel mutfak
dc.subjectLocal cuisineen_US
dc.titleGeleneksel Giresun mutfağından seçilen yemeklerin kalori ve besin değerlerinin hesaplanması ve düşük kalorili yeni tariflerin geliştirilmesi
dc.titleCalculation of calories and nutritional value of selected dishes from Giresun as well as coming up with low calorie recipesen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isOrgUnitOfPublicationd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscoveryd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9

Files