Bireylerin duygusal yeme düzeylerinin yiyecek-içecek seçimi üzerine etkilerinin araştırılması

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorDestegül, Gizem Esra
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T20:04:33Z
dc.date.available2024-08-07T20:04:33Z
dc.date.issued2020
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı
dc.description.abstractBu araştırmada bireylerin duygusal yeme düzeyleri ile yiyecek-içecek seçimi arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgiler Formu ve Besin Tüketim Sıklıkları Formu ile Duygusal Yeme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde olan 127 kadın, 180 erkek toplam 307 katılımcıdan oluşturmaktadır. Besin Tüketim Sıklıkları ve Duygusal Yeme düzeylerinin demografik değişkenlere göre değişip değişmediğini belirlemek amacıyla bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans (anova) analizleri yapılmıştır. Katılımcıların, yiyecek-içecek seçimleri ile Duygusal Yeme düzeyleri arasındaki ilişkiyi bulmak amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda yiyecek-içecek seçimleri ile duygusal yeme düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine the relationship between emotional eating levels of individuals and food and beverage choices. For the purpose of collecting research data, Personal Information Form and Food Consumption Frequencies Form and Emotional Eating Scale were used. The sample of the study consists of 127 women and 180 men in total 307 participants in Istanbul. Independent sample t-test and one-way variance (ANOVA) analyzes were conducted to determine whether Food Consumption Frequencies and Emotional Eating levels vary according to demographic variables. Correlation analysis was conducted to find the relationship between the food and beverage choices of the participants and their Emotional Eating levels. As a result of the research, a significant relationship was found between food and beverage choices and emotional eating levels.en
dc.identifier.endpage122en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4712
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92QlQnkiYd_BrFsXIy1dvKC7LEkK6kymWl_vheCYzVmUNd
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectDuygusal yeme
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectSağlıklı beslenme
dc.subjectEmotional eatingen_US
dc.subjectYiyecek içecek
dc.subjectHealthy nutritionen_US
dc.subjectFood and beverageen_US
dc.subjectYiyecek seçimi
dc.subjectFood selectionen_US
dc.titleBireylerin duygusal yeme düzeylerinin yiyecek-içecek seçimi üzerine etkilerinin araştırılması
dc.titleInvestigation of the effects of individuals emotional eating levels on food-beverage selectionen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files