D vitamini eksikliğinin, vücut yağ yüzdesi, beden kitle indeksi ve bazı kan değerleri üzerine etkisi

dc.contributor.advisorŞensoy, Funda
dc.contributor.authorOktay, Öznur Bircan
dc.contributor.otherBeslenme ve Diyetetik / Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned2024-08-07T19:58:08Z
dc.date.available2024-08-07T19:58:08Z
dc.date.issued2018
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışma D vitamin eksikliği (< 30 ng/ml) tanısı konulmuş 18-60 yaş arası 52 kadın, 50 erkek toplam 102 birey üzerinde, serum D vitamini eksikliğinin beden kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi ve bazı kan değerleri üzerine etkisini inceleme amacıyla yapılmıştır. Bireyler D vitamin eksiklik gruplarına gore 10 ng/ml' nin altı şiddetli eksiklik grubu, 10-20 ng/ml arası orta düzey eksiklik grubu, 20-30 ng/ml arası hafif eksiklik grubu olarak, üç gruba ayrılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada D vitamini eksiklik düzeylerine göre BKI ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Fakat D vitamini düzeyine göre yağ oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.01). D vitamini düzeyi 10'un altındaki grubun yağ oranı D vitamini düzeyi 10-20 ng/ ml arası olan gruptan ve 20-30 ng/ml arası olan gruptan anlamlı şekilde yüksektir. Bu çalışmada D vitamini eksikliğinin şiddetine göre açlık kan şekeri, HOMA-IR, HbA1C, ALT, AST değerleri arasında istatistisel olarak anlamlı bir sonuç çıkmamıştır (p>0.05). Çalışmaya katılan bireylerin D vitamini eksiklik düzeylerine göre trigliserit, total kolesterol, HDL ve LDL değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu gösterilmiştir (p<0.01). D vitamini düzeyi 10 ng/ml altında olan grubun trigliserit ortalaması D vitamini düzeyi 10-20 ng/ml arasında olan gruptan daha yüksektir. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. D vitamini düzeyi 10-20 ng/ml olan grubun total kolesterol düzeyi, D vitamini düzeyi 10'ng/ml altında olan gruptan anlamlı şekilde yüksektir. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. D vitamini düzeyi 10 ng/ml altında olan grubun LDL ortalaması D vitamini düzeyi 10-20 ng/ml arasında olan gruptan anlamlı şekilde yüksektir. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. D vitamini düzeyi 20-30 ng/ml olan grubun HDL ortalaması D vitamini düzeyi 10-20 ng/ml olan gruptan anlamlı şekilde yüksektir. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Sonuç olarak D vitamininin eksikliği vücut yağ oranı (%), iç organ yağı, trigliserid ve LDL ters orantılı denilebilir. Tüm bunlar doğrultusunda serum 25(OH) D seviyesi 30 ng/ ml' nin üzerinde tutulması insan sağlığı açısından faydalıdır.
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate the effect of serum vitamin D deficiency on body mass index, body fat percentage and some blood values ​​on a total of 102 individuals, 52 female, 50 male, aged 18-60 years, diagnosed with vitamin D deficiency (<30 ng /ml). Individuals were assessed for vitamin D deficiency in three groups, with a severe deficiency group below 10 ng / mL, a moderate deficiency group between 10-20 ng / mL, and a mild deficiency group between 20-30 ng / mL. In this study, there was no statistically significant difference between BMI measurements according to vitamin D deficiency levels (p> 0.05). However, there was a statistically significant difference between the fat ratios according to vitamin D levels (p <0.01). The fat ratio of the group with a vitamin D level below 10 was significantly higher than the group with a vitamin D level of 10-20 ng / ml and the group with a level of 20-30 ng / ml. In this study, there was no statistically significant difference between fasting blood glucose, HOMA-IR, HbA1C, ALT, AST values ​​according to the severity of vitamin D deficiency (p> 0.05). There was a statistically significant correlation between triglyceride, total cholesterol, HDL and LDL levels of the subjects participating in the study according to level of vitamin D deficiency (p <0.01). The mean triglyceride group of the group with a vitamin D level of less than 10 ng / mL is higher than the group with a vitamin D level of 10-20 ng / ml. No statistically significant difference was found between the other groups. The total cholesterol level of the group with a vitamin D level of 10-20 ng / mL was significantly higher than the group with a vitamin D level below 10ng / mL.The mean LDL level of groups with a vitamin D level of less than 10 ng / mL was significantly higher than the group with a vitamin D level of 10-20 ng / mL. There were no statistically significant differences between the other groups. The mean HDL group of patients with a vitamin D level of 20-30 ng / mL was significantly higher than the group with a vitamin D level of 10-20 ng / mL. As a result, vitamin D deficiency can be said to be inversely proportional to body fat percentage (%), internal organ fat, triglyceride and LDL. In line with this, keeping serum 25(OH)D above 30 ng/ml is beneficial for human health.en
dc.identifier.endpage86en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4328
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFZmoqFMt-IcWgagmw791KJE54zbE_6v5GCaan9pc4jlj
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectAdipoz doku
dc.subjectKan
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectVitamin D
dc.subjectAdipose tissueen_US
dc.subjectBlooden_US
dc.subjectVitamin D eksikliği
dc.subjectVitamin Den_US
dc.subjectVitaminler
dc.subjectVitamin D deficiencyen_US
dc.subjectVitaminsen_US
dc.subjectVücut kitle indeksi
dc.subjectBody mass indexen_US
dc.titleD vitamini eksikliğinin, vücut yağ yüzdesi, beden kitle indeksi ve bazı kan değerleri üzerine etkisi
dc.titleThe effect of serum vitamin d deficiency on body mass index, body fat percentage and some blood valuesen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isOrgUnitOfPublicationd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscoveryd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9

Files