Profesyonel kadın futbolcuların beslenme alışkanlıklarının araştırılması

dc.contributor.advisorYeşilkaya, Burcu Yavunç
dc.contributor.authorKaçar, Mustafa
dc.date.accessioned2024-08-07T19:58:47Z
dc.date.available2024-08-07T19:58:47Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışma, 2018-2019 Futbol sezonunda Türkiye 1. ligindeki kadın futbolcuların beslenme alışkanlıkları incelenmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan kadın futbolcuların beslenme alışkanlıkları incelenerek demografik bilgiler ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Araştırma kümeleme örneklem seçimi ile seçilen 2 futbol takımında yer alan 72 kadın sporcu ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan, sporcuların BKİ değerleri ortalaması 21,21±2,01 yaşlarının ortalaması 24,61±3,25 olarak bulunmuştur. Sporcuların %91,6'sı günde 3 veya daha az öğün tüketmektedir. Sporcuların %45,8'i haftada 1-2 kere dışarda yemek yemeyi tercih etmektedir. Sporcuların su tüketimleri incelendiğinde %59,8'inin 2 litre su tükettiği bulunmuştur. Sporcuların egzersiz öncesi son öğün tüketme saati sorgulandığında, sporcuların %55,6'sının egzersizden 2 saat önce yemek yemeyi bıraktığını yiyecek olarak buldukları ilk besini tükettikleri belirlenmiştir (%30,6). Sporcuların ergojenik destek kullanımı sorgulandığında %38,8'inin 'hiç', %41,7'sinin 'bazen' , performans arttırmak amacıyla (%55,6) ergojenik destek kullandıkları saptanmıştır. Sporcuların beslenme alışkanlıklarının ve su tüketimlerinin daha iyiye taşınabileceği, egzersiz zamanlarında beslenme saat ve yiyecek seçimi hakkında desteğe ihtiyaçları olduğu ve bunun için diyetisyen desteği alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır
dc.description.abstractThe aim of this stuy was to determination of eating habits of women footballers of 2018-2019 season football league Turkey. Nutritional habits of women soccer players were analyzed and compared with demographic information. The study was conducted with 72 female athletes from 2 football teams selected by cluster selection. The mean BMI values of the participants were 21,21±2,01 and 24,61±3,25 years. 91.6% of athletes consume 3 or less meals a day. 45.8% of athletes prefer eating out 1-2 times a week. When the water consumption of the athletes was examined, it was found that 59.8% consumed 2 liters of water. When athletes were questioned about the last meal before exercise, it was determined that 55.6% of them stopped eating 2 hours before the exercise and consumed the first food they found (30.6%). When the use of ergogenic support of the athletes was questioned, it was found that 38.8% used 'none' and 41.7% used 'sometimes' and they use ergogenic support to improve performance (55.6%). It has been concluded that athletes' nutritional habits and water consumption can be improved, they need support on nutrition time and food selection during exercise times and dietician support should be obtained for this.en
dc.identifier.endpage63en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4387
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=Eb5EkakJlp3olBdo_wNEGW_5ez3yG38klI8BbedhGk-PEkD_s1tQse9eThLgBfsT
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectBeslenme incelemeleri
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectFutbol
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectFutbolcular
dc.subjectNutrition surveysen_US
dc.subjectFootballen_US
dc.subjectKadınlar
dc.subjectFootball playersen_US
dc.subjectSpor
dc.subjectWomenen_US
dc.subjectSportsen_US
dc.subjectSporcular
dc.subjectSportsmenen_US
dc.titleProfesyonel kadın futbolcuların beslenme alışkanlıklarının araştırılması
dc.titleDetermination of nutrition habbits of professional women footballersen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files