Ayberk, Hamza Savaş

Loading...
Profile Picture
Name Variants
H. Savaş Ayberk
Hamza Savas AYBERK
AYBERK Hamza Savas
Ayberk, S.
Ayberk, Hamza
Hamza Savaş, Ayberk
AYBERK Hamza Savaş
Ayberk Hamza Savaş
Hamza Savaş AYBERK
Ayberk, Hamza Savaş
Hamza S. Ayberk
Hamza Savas Ayberk
Ayberk, H.
H. Savas Ayberk
H. S. AYBERK
Hamza Savaş Ayberk
Ayberk, Savas
Ayberk, Savaş
Ayberk Hamza Savas
H. S. Ayberk
Ayberk, Hamza Savas
Job Title
Prof.Dr.
Email Address
Savas.Ayberk@okan.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

9

Articles

2

Citation Count

0

Supervised Theses

7

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 9 of 9
  • Master Thesis
    Yerel yönetimlerde iş güvenliği kültürü algılamalarının önemi, ölçümü ve karşılaştırılması
    (2019) Çalışkan, Hülya Eçen; Ayberk, Hamza Savaş; Enerji Sistemleri Mühendisliği / Energy Systems Engineering
    Bu çalışmanın temel amacı, Güvenlik Kültürü algılamalarının Yerel Yönetimlerdeki önemini vurgulamak ve yerel yönetimlerde İş Güvenliği Kültürünün algılamalarını anket ve istatistik değerlendirmeler ile ölçmek ve karşılaştırılmasını yaparak Kamu sektöründe yeni başlayan İş Sağlığı ve Güvenliği saha uygulamalarına Güvenlik Kültürü bakış açısıyla gerekli katkıyı sağlamaktır. Araştırmamızda yerel yönetimlerde çalışanların güvenlik kültürüne yönelik algılamalarının belediyecilik perspektifinde ölçülmesi ile yerel yönetimlerde güvenlik kültürünün önemi ortaya çıkarılacak ve iki farklı belediyenin karşılaştırılması ile kıyaslama yapılmış olacaktır. Hizmet alanları açısından farklı iki belediyenin çalışanları arasındaki güvenlik kültürü farklarını ortaya çıkarmak. Farklılığın nedenlerini analiz etmek. Ve bu anlamda çalışanların algıladıkları risk düzeylerinin hangi ölçüde birbirine yakın olduklarının ve belediyenin güvenlik kültürüyle ne derecede ilişkili olduğunun incelenmesi hedeflenmektedir. Araştırmamızın tespiti ve araştırma sonrası ilgili kurumlarda Güvenlik kültürü algılamalarının iyileştirilmesiyle kamu kurumlarına ve diğer belediyelere örnek olması açısından önem arz etmektedir. Araştırma sonucunda ortaya çıkarılacak yorum, analiz ve varsayımların güvenlik kültürünün iyileştirilmesi açısından ışık tutması ve rehberlik etmesi amaçlanmaktadır.
  • Article
    Citation Count: 3
    Düzce İlindeki Mutfak Çalışanlarının Genel Bilgileri ile Kaza Geçirme Oranlarının İncelenmesi
    (2019) Ayberk, Hamza Savaş; Üner, Mete Han; Enerji Sistemleri Mühendisliği / Energy Systems Engineering
    Mesleki eğitim yalnızca işin nasıl yapılacağı ile ilgilenmeyen, aynı zamanda çalışma güvenliğini de kapsayan biralan olarak bilinmektedir. Mesleki eğitim alanında yapılan araştırmalar, eğitim seviyesi arttıkça iş kazalarınakarşı kaderci bakış açısının azaldığını göstermektedir. Bunun yanı sıra mesleki eğitimden bağımsız olaraksektöre yönelik iş güvenliği eğitimleri de kazaların önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bukapsamda çalışmanın amacı mutfak çalışanlarının iş güvenliği alanındaki kaza geçirme oranlarınıdeğerlendirmektir. Araştırmada, Düzce ilindeki mutfak çalışanlarının kaza geçirme oranlarını değerlendirmeyeyönelik bir ölçek geliştirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiki olarak ortaya konulmuş, değişkenler üzerine ‘’ttesti’’ ve ‘’tek yönlü varyans analizi’’ uygulanmıştır. Analizler doğrultusunda, demografik bilgileri temel alınanmutfak çalışanlarının kaza geçirme oranlarının yüksek olduğu gözlemlenmiştir ve çalışmanın sonunda, buoranların düşürülmesine yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
  • Master Thesis
    Sağlık güvenlik dökümanının taş ocağı işletmesinde uygulanmasına ilişkin bir değerlendirme
    (2015) Özkahraman, Emra; Ayberk, Hamza Savaş; Enerji Sistemleri Mühendisliği / Energy Systems Engineering
    Maden sektörü, ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıklarının çok sık rastlandığı sektörlerden biridir. Bunun nedeni; maden sektörünün kendine has zorlu çalışma koşullarının olmasıdır. Sağlık ve güvenlik dökümanı, maden işletmelerinin kılavuz bir dökümanı olacaktır. Bu çalışma, 'Sağlık ve Güvenlik Dökümanı' hakkında bilgi vermek, bu kavramın maden sektöründeki uygulamaları hakkında ışık tutması amacındadır. 'Sağlık ve Güvenlik Dökümanı', maden işletmelerinde, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin sağlanması, kalıcı ve sistematik iyileşme oluşturulması ve ilgili kişilere rehberlik edilmesi maksadıyla hazırlanmıştır.
  • Master Thesis
    Sağlık kuruluşlarında çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kapsamında karşılaştıkları sorunlar
    (2019) Yelekçi, Sakine; Ayberk, Hamza Savaş; Enerji Sistemleri Mühendisliği / Energy Systems Engineering
    Bu araştırma, özel bir hastanede çalışanların iş sağlığı ve güvenliği algılarını ve mesleki maruziyetlerini belirlemek ve elde edilecek sonuçlara göre iş kazaları ve çalışma ortamı ile ilgili faktörleri belirtmek, amaçlanmıştır. Bu görüşme sorularında çalışanların, iş sağlığı ve güvenliği mevcut uygulamalarına yönelik algılarının ölçülmesine çalışılmıştır. 2017 yılı Sağlık İstatistikleri Yıllığı'nda, Türkiye de 2017 yılı itibariyle hastane sayısı 1.518 olduğu ve toplam istihdam edilen çalışan sayısının 920.939 olduğu belirlenmiştir. Türkiye nüfusu 80.810.525 ile kıyasladığımızda, bu oran % 1,14'üne karşılık gelmektedir. Bu oran bile bu araştırmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. İstanbul ilinde bulunan hastanenin 280 sağlık çalışanına görüşme soruları dağıtılmıştır. Analiz çalışmasında toplam 145 görüşme sorusu değerlendirmeye alınmıştır. Buna göre; görüşme sorularında çalışanlara ait bölümlerdeki, cinsiyetlere, yaş gruplarına, eğitim düzeylerine, tecrubelerine vb. faktörlere göre değerlendirilmiştir. Görüşme sorularının içinde yer alan soruların frekans aralıkları ölçülürken, algı ve kanaat gibi durumları ölçen sorular ise beşli likert ölçeği sorularını içermektedir. Bazı sorular açık uçludur. SPSS ver. 24.0 istatistik paket programı veri analiz metodunda seçilmiştir. Tüm soru ve soru grupları için frekansın dağılımları tabloda ilk olarak analiz bulgusu olarak alınmıştır. İkinci analizde ise boyutlardaki bazı soru/soru grupları için detaylandırılması gereken durumlarda ilişki analizlerinde Ki-kare (ƞ2) metodu kullanılarak analizler yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Konu ile ortaya koyulan sorular ve ilgili hipotezler belirlenmiştir. Tüm analizler için iki yönlü p değeri kullanılmış ve p değeri 0,05'in altında ise istatistiksel açıdan anlamlı kabul edilmiştir. Görüşme sorularından elde edilen verilerin birbirleri ile olan anlamlı ilişkileri istatistiksel metotlar ile ortaya çıkarılmış ve geliştirilen hipotezler test edilmiştir. Ortaya çıkarılan bu ilişkiler, test edilen hipotezler ve elde edilen veriler kullanılarak mevcut olan eksiklik ve sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir.
  • Article
    Citation Count: 2
    Water Recovery from Urban Wastewater for Irrigation using Ultrafiltration and Nanofiltration: Optimization and Performance
    (Wiley, 2022) Yasar, Aynur; Dogan, Esra Can; Ayberk, Hamza Savas; Aydiner, Coskun; Enerji Sistemleri Mühendisliği / Energy Systems Engineering
    The shortcomings of conventional processes for treating urban wastewater subjected to secondary treatment, in order to use this water for irrigation, are well known. Alternative advanced treatment techniques are required instead. This study aims to use single-stage ultrafiltration (UF) or nanofiltration (NF) membrane processes to produce irrigation water from biologically treated urban wastewater. For this purpose, the effects of four process variables (membrane type, cross flow velocity, temperature, and transmembrane pressure) on process performance parameters (permeate flux, concentrations/removal efficiencies of contaminants) are analyzed through Taguchi experiment design. Temperature and membrane type are found to have the biggest effect on UF, whereas the membrane type is the most significant variable for the NF. Moreover, the use of membrane permeate for landscaping and agricultural irrigation based on optimal conditions is assessed with reference to the criteria imposed by national regulation/international guidelines. Water in various quality categories is produced using different settings for 28 distinct specific parameters with reference to the membrane type, process performance, and the irrigation method. The results indicate that single-stage UF or NF membranes with high recovery rates can be used for wastewater subjected to secondary treatment, to recover irrigation water at low pressure and high water permeate flux.
  • Master Thesis
    Hastane yaşamında mesleki maruziyetten kaynaklanabilecek iş sağlığı ve güvenliği risklerinin incelenmesi
    (2015) Tuğrul, Ismail; Ayberk, Hamza Savaş; Enerji Sistemleri Mühendisliği / Energy Systems Engineering
    Bu araştırma, bir devlet hastanesinde ve bir özel hastanede çalışan sağlık personeline yönelik iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden kaynaklı risk faktörlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ana hedefi, sağlık çalışanlarının sağlığının korunması, geliştirilmesi, çalışma ortamından ve çalışma şeklinden kaynaklı risk ve tehlikelerin önlenmesidir. Bu çalışma, Trabzon Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi ve Trabzon Özel Karadeniz Hastanesinde çalışan 124 sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, sağlıkçıların sosyodemografik özelliklerini gösteren 9 soru ile sağlıkçıların sağlığını ve güvenliğini tehdit eden faktörleri belirlemeye yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili 71 soru olmak üzere toplam 80 sorudan oluşan bir anket yöntemiyle toplanmıştır.Bulgularda, sağlık çalışanların yaş ortalamasının 31.0 ± 2.52 ve dağılım aralığının 19-59 yaşları arasında olduğu, mesleki deneyim yılı ortalamasının 6.83 ± 6.45 ve dağılım aralığının 1-27 olduğu, birimdeki çalışma süresi ortalamasının 7.29 ± 6.85 ve dağılım aralığının 1-27 olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan sağlıkçılardan 88'i kadın ve 36'ı erkektir. Sağlıkçılardan kadın olanların 82'sinin ve erkeklerin 36'sının çalışma ortamında bir yıl süresince herhangi bir iş kazası yaşamadığını, kadınların 6'sının ise iş kazası yaşadığını belirtmiştir. Yapılan araştırmada sağlık çalışanlarının %21.8'inin (N:27) soğuğa, %19.4'ünün (N:24) sıcağa, %15.3'ünün (N:19) radyasyona, %8.9'unun (N:11) gürültüye, %7.3'ünün(N:9) neme, %6.5'inin (N:8) titreşime ve %0.8'inin (N:1) de hava basıncına maruz kaldığını belirtmiştir. Sağlıkçılardan %80.6'sının (N:100) sigara kullanmadığı, %15.3'ünün (N:19) sigara kullandığı ve %4.0'ünün (N:5) ise sigarayı bıraktığını belirtmiştir. Sağlıkçılardan, çalışma ortamında biyolojik etken olarak bulunan ve hastalığa neden olan faktörler hakkında görüş bildirenlerin %46.0'sı (N:57) 'Hayır herhangi bir faktör' bulunmamaktadır ifadesini belirtmişlerdir. Sağlıkçılardan, %29.0'u (N:36) 'Evet bakteri' bulunduğunu, %8.9'unun (N:11) 'Evet virüs' bulunduğunu, %8.9'unun (N:11) 'Diğer etkenlerin' bulunduğunu ve %7.3'ünün (N:9) ise 'Evet mantar' bulunduğunu ifade etmişlerdir. Özel Karadeniz Hastanesinde çalışan sağlıkçıların %75'i (N:45) hepatit B'ye karşı aşılandığını ve %25'inin (N:15) ise hepatit B'ye karşı aşılanmadığını belirtmiştir.Sağlıkçılardan en fazla %68.5'inin (N:85) çalışma ortamında fiziki çevrenin sağlıkları üzerinde etkili olduğunu, %17.7'sinin (N:22) kısmen etkili olduğunu ve en az olarak da %13.3'ünün (N:17) sağlıklarını etkilemediğini belirtmiştir. Sağlıkçılardan %58.9'unun (N:73) işin fiziksel sağlıkları üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtmiştir. Sağlıkçılardan %29.0'unun (N:36) bilinen bulaşıcı hastalığı(hepatit, AIDS vb.) olan hastanın ameliyatına girdiğini, %3.2'sinin (N:4) fiziksel faktörlere bağlı olarak gelişen bir rahatsızlığı sonucu tanı konulduğunu ve %34.7'sinin (N:43) ise işinden kaynaklı olduğunu düşündüğü hastalığı ya da şikayeti olduğunu belirtmiştir. Anahtar kelimeler: Hastane, sağlık çalışanı, sağlık çalışanın sağlığı, iş sağlığı, iş güvenliği, mesleki risk, kesici-delici alet yaralanmaları, hastane enfeksiyonları
  • Master Thesis
    İş sağlığı ve güvenliği kapsamında risk analizi ve metal sektöründe bir uygulama
    (2017) Adıyaman, Emel; Ayberk, Hamza Savaş; Enerji Sistemleri Mühendisliği / Energy Systems Engineering
    Bu incelemede metal sektöründeki bir organizasyonun risk değerlendirmesinin yapılması ile ona uygun değerleme metodunun seçilip organizasyondaki işgörenlerin, güvenli iş ortamında yüksek motivasyon ve moral düzeyi ile çalışması istenmiştir. Motivasyon düzeyinin yükselmesiyle işletmenin üretiminin veriminin artması hedeflenmektedir. Gerçekleştirilen incelemede risk değerlendirme matris yönteminden yararlanılmış, firmada saha gezileri yapılarak yüksek risk taşıyan süreçler belirlenmiş olup bu süreçler için risk değerlendirmesi yapılmıştır. Risk değerlendirmesi neticesi doğrultusunda işletmede karşılaşılabilecek en büyük tehlikeler saptanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, İş Sağlığı, Risk Değerlendirme
  • Master Thesis
    Düzce ilindeki mutfak çalışanlarının iş güvenliği bilgi düzeylerinin saptanması ve kaza geçirme oranlarıyla karşılaştırılması
    (2019) Üner, Mete Han; Ayberk, Hamza Savaş; Enerji Sistemleri Mühendisliği / Energy Systems Engineering
    ÖZET Mutfaklar çeşitli risk ve tehlikelerin bir arada bulunduğu çalışma alanlarıdır. İş kapasitesinin üzerinde, yoğun, uzun çalışma temposu, eğitimsiz çalışan gücü gibi bir çok etmen sebebiyle mutfak faaliyetleri risk ve tehlikeler açısından büyük önem taşımaktadır. Günümüz yiyecek içecek endüstrisi eğitimli iş gücünün yanı sıra önemli oranda mesleki eğitim almamış iş gücünden de yararlanmaktadır. Mesleki yüksek öğretim mezunlarının yanı sıra alaylı ustalar, iş bulamadığı için garsonluk yapan servis elemanları, bulaşıkçılar karşılaşabilecek kaza çeşitliliği oldukça zengin mutfak hizmetlerini daha da tehlikeli bir duruma sokmaktadır. Mesleki eğitim sadece işin nasıl yapılacağını değil, çalışma güvenliğini de kapsayan bir sahadır. Yapılan araştırmalar eğitim düzeyi arttıkça iş kazalarına karşı kaderci bakış açısının azaldığını göstermektedir. Bunun yanı sıra mesleki eğitimden bağımsız olarak sektöre yönelik iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri de kazaların önlenmesi açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu tez çalışması, çeşitli branşlardaki mutfak çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerini, genel sosyodemografik veriler ile kaza geçirme oranları ışığında karşılaştırmak, riskleri belirlemek, bunun yanı sıra alınabilecek önlem ve tavsiyeleri sunmak amacıyla yapılmıştır. Anahtar Sözcükler: Mutfak çalışanları, İş güvenliği bilgi düzeyleri, Mutfak kazaları.
  • Master Thesis
    Yapı sektöründeki işverenlerin iş sağlığı ve güvenliğine bakış açısının incelenmesi
    (2018) Eldileymi, Nil; Ayberk, Hamza Savaş; Enerji Sistemleri Mühendisliği / Energy Systems Engineering
    Bu çalışma da, yapı sektöründeki işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına olan istekleri, çalışanlarının iş güvenliğine ve sağlığına verdikleri önemin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapı sektöründeki 50 işverenle araştırma yapılmıştır. Araştırma yapılırken işverenlere 22 soruluk anket uygulanmıştır. Anket soruları hazırlanırken genelde yapı sektöründe yaşanan iş kazaları dikkate alınmıştır. Yapılan görüşmelerde doldurulan anket formları microsoft excel programına girildikten sonra ibm spss 23.0 versiyonuna aktarılmış ve çalışmanın bundan sonraki kısmı ibmspss 23.0 versiyonu ile tamamlanmıştır. Söz konusu soruların frekans analizi yapılıp, frekans analizi sonuçları grafikler ile görselleştirilmiştir. Çalışmada yer alan 5'likert tipte oluşturulan inşaat seköründe meydana gelen kaza sebeplerinin önem derecesi ile ilgili soruda ise frekans analizleri ile birlikte ortalama ve standart sapma değerleri de incelenmiş ve yorumlanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda imalat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği alanında işverenlerin genelinin iş sağlığı ve güvenliğine olumlu olarak baktığı fakat maddi olarak engellendikleri görülmüştür.